Reklam
Reklam
MEHMET YILDIRIM

MEHMET YILDIRIM

mhy.7906@gmail.com

İŞLETMELERİN YAPTIĞI FİNANSAL YANLIŞLAR…

12 Mayıs 2023 - 12:15

Bir iş kurmak söz konusu olduğunda her şey bütçeyle alakalıdır. Yumurtadan yeni çıkmış girişiminizin uçmasını ve büyümesini istiyorsanız sağlıklı finansal durumu devam ettirmek anahtar noktadır.
Genellikle küçük işletmeler zorla kazanılmış paralarının uçup gitmesine yol açan çeşitli finansal hatalar yaparlar. Örneğin, küçük işletme sahiplerinin yüzde 21’i iş harcamalarının yarısından azını vergiden düştüklerini söylüyorlar bu da fazladan vergi ödedikleri anlamına geliyor. Bu durumun en büyük sebebi küçük harcamaları kayıt altına almamaktan kaynaklanıyor ki bu bir hata: 5 liralık bir harcamayı bile kayıt altına alın ve faturalarınızı biriktirme alışkanlığı edinin.
Küçük işletmelerin yaygın olarak yaptığı hatalar ve onları düzeltmek için öneriler:
–   İşinizi bir kova gibi düşünün, nakit para kovanın ağzından geliyor. Şimdi de kovanın aşağı kısmında neredeyse görülmeyecek küçüklükte bir çok delik olduğunu hayal edin. İşiniz ne kadar para kazanırsa kazansın yavaşça ama kesin surette paranız akıp gidecektir.
Bu belki klişe bir benzetme olabilir fakat bu her gün birçok küçük işletmeye olan şeydir- birçok küçük para hatası birbiri ardına yapılır.
Küçük işletme sahiplerinin yüzde 21’i küçük iş harcamalarının yarısından azını vergiden düştüklerini söylüyor.
Yüzde 19’u 10 dolardan daha az iş harcamalarını vergiden düşmediklerini söylüyor.
Yüzde 10’u masraflarının hiçbirini veya çok azını vergiden düştüğünü söylüyor.
Yüzde 25’i eğer harcama 5 dolardan azsa bunu vergiden düşmeyeceklerini söylüyor.
2014’te FreeAgent 2.1 milyonluk harcamanın totalde 146 milyar Euro değerine denk geldiğini hesapladı. Bu demektir ki bu kadar işletme vergilerini fazla ödedi.
–   Her işletme sosyal ve yasal olarak vergi ödeme sorumluluğuna sahiptir fakat bazı işletmeler vergi kodlarını yanlış anlama veya harcamalarını kötü yönetmeleri nedeniyle fazla vergi ödemektedirler.
–   Çözüm: Bütün faturalarınızın hesabını tutun, 5 dolar da olsalar 500 dolar da olsalar onları vergiden düşün çünkü harcamalar çok kolay katlanabilir.
–   Zirvede olmaktan gözü kör olmak: Rakipleriniz ve onların abartılı harcamaları nedeniyle gözünüzün kör olması kolaydır fakat kovanızdaki küçük delikler yukarıdan gelen paradan daha önemlidir.
–   Çözüm: İşe alım yapmadan önce her zaman karlılık üzerine düşünün – yüksek karlılıkla yönetilen küçük işletmeler totalde en güçlü organizasyonlardır.
–   Startup aşamasındayken fazla harcama yapmak: Bir iş kurduğunuzda özel yapım masalar, kahve makineleri veya şirket arabalarını almaya kendinizi kaptırabilirsiniz. Fakat kovanızın aşağı kısmından ve karlılığınızdan yediğinizi unutmayın.
–   Çözüm: Bütün harcamaları masrafları azaltmak amacıyla kısın; harcadığınız her kuruş işi geliştirmek adına daha yararlı bir şekilde kullanılabilir.
–   Olgunlaşmadan çeşitliliği arttırmak: Başlangıçtaki başarıdan sonra, işletmeler genellikle önlerine bakarlar. Fakat kendi işlerine yatırım yapmaktansa bazı şirket sahipleri hazır olmadan ürünlerinin çeşitliliğini arttırmaya karar verirler.
–   Çözüm: Yeni girişimlerde bulunmadan veya iş modelinizi çeşitlendirmeden önce, kendinize neden bunu yaptığınızı ve bunun iyi bir fikir olup olmadığını sorun.
–   Meşgul olmayı üretken olmakla karıştırmak: Eğer işinizden daha çok verim elde etmenin kendinizi helak etmek olduğunu sanıyorsanız stratejiniz hatalı. Elinizdeki kaynaklarla daha etkili şekilde çalışarak para kazanabilir veya biriktirebilirsiniz.
–   Çözüm: Çalışanlarınızla beraber oturun ve şirketinizin stratejisini gözden geçirin. Daha verimli ve karlı olmak adına işinizde geliştirebileceğiniz alanları belirleyin.
–   Kenarda nakit para tutmamak: İş dünyasında para akışları inişli çıkışlı olabilir. Eğer elinizde birikmiş paranız varsa bu problem olmayacaktır, fakat birikiminiz yoksa para akışınızın azaldığı bir dönem işinizin sonu olabilir.
–   Çözüm: Sizin en az 2 aylık operasyon masrafınızı karşılayacak meblaya sahip bir banka hesabınız olsun. Bu şekilde zor bir dönemden geçerken işinizin devamını sağlayabilirsiniz.
Küçük detaylara dikkat kesilmek ve harcanan her kuruşu hesaplamak karlı girişimlerin can damarıdır.
Bu yaygın hatalardan kaçınarak, işinizin geleceğini koruyabilir ve onu geliştirebilirsiniz.
 

Bu yazı 254 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum