Reklam
Reklam
MEHMET YILDIRIM

MEHMET YILDIRIM

mhy.7906@gmail.com

HIZLI KUR ATAĞI OLURSA MERKEZ BANKASI BUNU ENGELLEYECEKTİR"

14 Haziran 2023 - 11:00

Piyasanın sakin olması gerekmektedir. Hızlı bir şekilde verilen kararlar, spekülatif hareketlere neden olabilir.  Burada uzun vadeli yatırım yapılmalıdır.  Dolara olan talebinde daha fazla artacakmış şeklinde değil de, kısıtlı bir şekilde artacakmış şeklinde talep olması gerekiyor.  Vatandaşların doların hızlı bir şekilde düşünmemesi gerekiyor.  Şu anda doların yukarı yönlü gevşemesi hükümetimiz uygulamış olduğu bir politikadır.  Bu politika gereği, seçim dönemine kadar tutulabilen, Merkez Bankası'nın  aktif şekilde müdahale ettiği dolar kuru kendi haline bırakılmış seyirde.  Ama hızlı bir kur atağı olursa Merkez Bankası bunu engelleyecektir.
"DOLAR YIL SONUNDA 26-28 TL BANDINA OTURACAKTIR"
 Sayın Mehmet Şimşek'in açıklamaları çok önemli. "Rasyonel bir zemine dönmekten başka bir çaremiz kalmadı" dedi.  Bu şu demek değil, "İrrasyonel politikalar uyguluyorduk, onun tam tersi politikaları uygulayacağız" değil.  Kur krizinden başlayan süreçte dolar üzerinde bir baskı vardı. Devletimiz uygun şartlara göre bazı politkalar yürüttü.  Şimdi ise dolar kurunun kendi haline bırakılmış bir seyrini görüyoruz.   Yıl sonunda doların 26-28 TL bandına oturacağını düşünüyoruz.   Pariteye göre de hem altın hem dolarda da bir miktar yükseliş olacaktır.  Dolar kurunun bu ay sonuna doğru 24 lira seviyesine gideceğine ama hızlı bir artış olacağını öngörmüyorum.  Borsada ise Mehmet Şimşek'in mesajları ve yeni Merkez Bankası Başkanı ile birlikte borsanın hızlı bir şekilde arttığını ve CDC'lerin gerilediğini gördük.  Yakın zamanda borsanın  altı binlere yükseleceğini ve uzun vadede, sene sonunda on binler seviyesine yükseleceğini görüyoruz.

 "FAİZLER CİDDİ BİR ŞEKİLDE ARTMAYACAKTIR"
Yakın zamanda yapılacak Merkez bankası toplantısında faizin bir miktar artacağı ve artacaksa ne kadar artacağını hepimiz merakla bekliyoruz.  Piyasanın genel öngörüsü faizlerin ciddi bir miktarda artacağıdır. Ama benim öngörüm devletin uyguladığı yerli ve milli bir ekonomi vardı.  Bu kapsamda gösterge faizinin tek hanede tutulacağı ama politika faizinin bir miktar artacağını öngörebiliriz.  Ama ayın 22'sinde ciddi bir artışın yapılacağını düşünmüyorum.
Mehmet Şimşek, "benim ağzımdan çıkmayan hiçbir şeye inanmayın" dedi. Bu aslında şunu gösteriyor, bir önceki bakanımız söylem dilini daha az kullanan bakandı.  Ekonomi algılar yönetiminin bir bütünüdür.  Söylem dilinin aktif kullanılması gerekiyor.  Mehmet Şimşek beyefendi bunu aktif olarak kullanmaya başladı.  Söylem diline bakınca, "bize zaman tanıyın, yapacak işlerimiz var" dedi.  Kendisinin ve ekibinin yerleşmesi ile ekonomik eylem planı ortaya çıkacak.  Sayın Cevdet Yılmaz'da "hızlı bir şekilde orta vadeli planı hazırlayacağız" dedi.  Ben 22'sine kadar hızlı bir şekilde karar alınacağını düşünmüyorum.  Ve 22'sinde ciddi bir şekilde faiz artırımı ön görmüyorum.  Olacaksa dahi bu kısıtlı bir şekilde olacaktır. 
 

Bu yazı 341 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum