Reklam
Halil Çini

Halil Çini

h.cini@mynet.com

HDP’NİN GÖZÜ BEŞ’TE!

09 Şubat 2015 - 09:19


     Çarşamba gününden bu güne bu köşemde Urfa’da ön plana çıkan 4 siyasi parti ile ilgili gözlemlerimi sizlerle paylaşıyorum. Bugün sizlerle HDP’nin hedefleri ve beklentileri üzerine gözlemlerimi nakletmek istiyorum.



 



      HDP malumunuz olduğu üzere 7 Haziran’da yapılacak olan Genel seçimlere parti olarak girecek. En başta şunun altını çizmek isterim ki, eğer HDP baraj altında kalır ise bu şüphesiz AKP’nin ekmeğine yağ, bal gibi gelir. Amma yok eğer baraj sorunu yaşamaz ise o zaman da bu seçimin en parlayan yıldızı olacak ve iddia ederim ki, Meclise çok daha güçlü bir HDP olarak girmiş olacak.



 



       HDP’nin 7 Haziran öncesi seçim stratejisinde en ön plana çıkan nokta sembol isimler olmakta. Kadir İnanı, Şirin Payzin bunlara bir örnek. AKP’de olduğu üzere üç dönem kuralı bu partide de karşımıza çıkmakta. Selahattin Demirtaş ve Pervin Buldan için bir tölerans tanıyan organlar ne yazık ki aralarında Urfa Milletvekili İbrahim Binici’nin de yer aldığı birçok isime teşekkür edecek.



 



      2011 Genel seçimlerinde malumunuz olduğu üzere o dönem BDP isminde olan bu parti seçimlere bağımsız adaylar ile girmişti. İbrahim Ayhan 77 bin 416, İbrahim Binici ise 42 bin 463 oy alarak Meclise gitmeyi hak etmişlerdi.



 



        2014 yılında yapılan Mahalli Genel seçimlerinde ise BDP Urfa’da Osman Baydemir ile Büyükşehir Belediyesi için sahaya indi. Baydemir’in aldığı oy hatırı sayılır bir artış ile 120’den 239 bin 154’e yükseldi. AKP Büyükşehir yarışında il genelinde 483 bin oy alırken, BDP’nin oyu ise Osman Baydemir ile 120 binlerden 240 binlere yükselmişti.



 



       İşte 7 Haziran Genel seçimleri bu bağlamda çok daha büyük önem taşımakta. Eğer dünün BDP’si, bugünün HDP’si barajı aşar ve yerel seçimdeki başarısı daha da arttırarak ortaya koyan ise o zaman HDP’nin bırakın 4 vekilliği 5 vekillik çıkarması bile içten değil. 



 



       İşte bu gerçekten yola çıkan HDP Urfa’da milletvekili aday listesini çok ilginç isimlerle yapmak istiyor. Osman Baydemir, İbrahim Ayhan, Ayhan Bilgen, Zeki Yıldırım, Celalettin Erkmen olası adaylardan bazıları. Bağımsız aday yerine Parti olarak seçime girmeye hazırlanan HDP, özellikle eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kucaklayıcı, birleştirici, toparlayıcı söylemleri ile puan toplamaya devam ediyor.



 



       HDP’li bir dostuma ‘yüzde 10’luk Barajı aşar mısınız?’ diye sorduğumda bana hiç düşünmeden ‘Gel senin ile istediğine iddiaya girelim!’ diye cevapladı. Aynı dostuma, ‘kazanmak için neler yapacaksınız?’ diye ikinci bir soru yönelttiğimde ise bana, ‘Hedefimiz 5 milletvekilliğini Urfa’dan kazanmak. Bunun için hiç ayrım yapmadan tüm etnik, inanç grupları ile yine tüm STK’lara gidilecek, halkla kucaklaşılacak ve oy istenecek. Kazanımımız böyle olacak’ dedi.



 



         Şunun altını özellikle çizmek isterim ki, HDP ve MHP’lilerde gördüğüm kazanma hırsını ne yazık ki AKP ile CHP’de pek fazla göremedim. AKP’liler kazanmaktan oldukça emin bir duruş içinde olurken, CHP’liler ise kafaları karışık olarak bekle ve gör politikası içindeler. 7 Haziran seçimlerinde CHP’lilerin oyları HDP’ye akarsa şaşmamak gerekir.



 



        Yeniden buluşmak dileği ile…


Bu yazı 445 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum