Reklam
Reklam
Halil Çini

Halil Çini

h.cini@mynet.com

NEREDE?

27 Mart 2017 - 13:42


Dün ulusal bir televizyonun haberlerinde ekranlara yansıyan bir başlık dikkatimi çekti. Alt yazıda Kahramanmaraş’ın 2’nci bir Çukurova olma yolunda olduğu iddia ediliyordu.



‘Hayırdır!’ dedim ve haberin içeriğine baktım.



Kahramanmaraş’ın 2’nci Çukurova olacağına ilişkin söylemler beni yıllar öncesine, Fırat ile Harran’ın evlilikleri olan 90’lı yıllara götürdü.



Dönemin Valisi Ziyaeddin Akbulut idi. Fırat ile Harran’ın evlilikleri sonucu bölgeye refah geleceğini, ürün desenlerinde çeşitlilikler yaşanacağını, çiftçini yüzünün güleceğini, üreticinin yılda bir tek ürün yerine iki hatta üç ürün elde edeceğini, üreticinin cebine çok para gireceğini, bölgede üretilecek olan sebze, meyve ve çeşitli çiçeklerin (Şimdi hepimizin yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda kullandığımız havaalanı) o yıllarda yapımı devam eden ve GAP ULUSLAR ARASI KARGO HAVA LİMANI olarak tasarlanan havalimanından Avrupa’ya uçuşlar olacağını bizlere bir hükümet programı ve politikası olarak anlatıyordu.



Şimdiye bakıyorum ve o zamanlar yolcu taşımak için değil, kargo taşımacılığı için tasarlanan uluslar arası Kargo havalimanı gitti yerine otopark giriş ve çıkışının bile garip



bir Havaalanı kaldı.



Sadece Havaalanı mı?



Hayır!



Yılda birkaç çeşit ürünlerde, bol para kazancı da, kuru tarım yerine sulu tarım alanları da, ürün desenlerindeki çeşitliliklerde hayal oldu.



Bugün hatalı ve yanlış sulamadan dolayı ne yazık ki, bölgemizdeki verimli tarım arazilerinde çoraklaşmalar yaşanmakta.



Ve yine verimli tarım arazilerimiz ne yazık ki beton yığınları haline hızla gelmeye devam ediyor.



Ürün çeşitliliği mi? Onu hatırlayan bile yok!



Yer yer sulu tarım yapılmasına karşın ne yazık ki, hedeflenen programlardan çok uzak bir mesafedeyiz ne yazık ki.



Temennim, büyük umutlarla Kahramanmaraş’ta başlatılan tarım seferberliğinin başarılı olmasıdır. Ve yine temennim verimli arazileri bakımından Şanlıurfa’nın yani GAP’ın Başkenti olan Urfa’mızda 90’lı yıllarda hepimize vaat edilenlerin bir rüyadan ibaret olarak kalmaması ve projenin gerçek manada gerçekleşmesidir.



Sağlıkla kalınız.


Bu yazı 809 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum