Reklam
Halil Çini

Halil Çini

h.cini@mynet.com

EĞİTİM NEREYE?

12 Kasım 2014 - 09:23


     Çok değil, bundan birkaç yıl öncesiydi.



     Cumhurbaşkanı Emine Erdoğan’ın daha çok Doğu ve Güneydoğu’da özellikle kız çocuklarının kanayan yarası olan ‘Okuyamama!’ sorununa çözüm getirmek amacı ile ülke genelinde başlattığı ‘Haydi kız çocukları okula!’ kampanyası vardı.



      O yıllara ilkokulu tamamlayan kız çocukları ne yazık ki orta ve liseye gidemiyorlardı. Daha doğrusu aileleri göndermiyordu. Hatta birçok kız çocuğu ilkokula dahi gönderilmiyordu.



     İşte tam bu noktada Emine hanım’ın başlattığı bu proje ilgi gördü. Urfa’da dün gibi hatırlıyorum, milli eğitim müdürü yardımcıları tarlalarla gidip, özellikle kız çocuklarının aileleri ile görüşüp onları ikna edebilmenin yollarını arıyorlardı.



      Kız çocuklarının okuyabilmelerine yönelik maya tutmuştu. Taşımalı eğitim adı altında başlatılan uygulamada verimli olmuştu. Kız çocukları mutluydular. Yüzleri gülüyordu. Batıdaki akranları gibi okula gidip geliyorlardı. Hayalleri olan öğretmenlik, doktor, polis olabileceklerdi..



       Bu durum kamuoyunun tüm kesiminden de destek buluyordu. Urfa halkının tüm kesiminden sevgi ve saygı gören bir isim olan CHP Şanlıurfa 21. dönem milletvekili Vedat Melik ile bu konuyu konuşuyorum.



      Melik, ‘Halil bey. Özellikle kız çocuklarımızın eğitim görmelerini çok önemsiyorum. Cahil yetişmek yerine, topluma birer faydalı birey olmaları, bilinçli birer anne olmaları sağlıklı toplumumuz adına da çok önemli. Bakın 110 haneli bizim Sultan tepe köyünde 20’ye yakın kız çocuğumuz lisede eğitim görmekte. İlköğretimdeki sayıları da ele aldığımızda daha yüksek bir rakama ulaşmakta. Bu çok önemli’ dedi.



        Vedat Melik’in vermiş olduğu Sultan tepe örneği ilimizde sadece bir tane. Sultan tepe gibi çevremizde onlarca, yüzlerce örnek var.



         Ama ne yazık ki, şu sıralarda özellikle eğitimde taşımalı sistem S.O.S vermeye başladı. Okullar yaklaşık iki aya yakındır açık. Ama ne yazık ki, Emine hanımın başlatmış olduğu ve özellikle kız çocuklarının okumalarını amaçlayan bu uygulama şimdi yerlerde.



        Urfa’da eğitim sıkıntılı.



        Bu durumdan başta bu kentin Valisi olmak üzere Milli eğitim müdürü ile ilçelerde Kaymakam ve ilçe milli eğitim müdürlerinin ne kadar bilgileri var bilemiyorum ama ortada bir gerçek var oda özellikle kız çocuklarının okuyabilmelerine yönelik başlatılan taşımalı eğitim sistemi yerlerde oluşudur.



        Temennim, bu kentte baş aşağı giden eğitim çıtasının yeniden yükseltebilmek ve de en önemlisi kız çocuklarımızın okuyabilmelerine destek olan taşımalı sistemi aksatmadan devam ettirebilmektir.



 



       Yeniden buluşmak dileği ile…


Bu yazı 476 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum