Reklam
Halil Çini

Halil Çini

h.cini@mynet.com

BAĞIMSIZIN İŞİ KOLAY MI?

12 Şubat 2015 - 16:50


     7 Haziran Genel seçimlerinde geri sayım devam ediyor. Devam eden bir başka nokta ise aday adaylık konusu.



 



      Son 3 genel seçim ile 3 mahalli genel seçimlerinde olduğu üzere bu Genel seçimleri öncesinde en revaçta olan parti AKP.



 



      Erkek aday adaylarının 5’er bin TL, Bayan aday adaylarının ise 2 bin 500’er TL vererek aday adaylık müracaatında bulundukları AKP’de önümüzdeki günlerde yine başvurusu sırası yaşanacak gibi.



 



      Her şeyden önce sonucun öncelikle Ülkemize ve akabinde ilimizin aydınlık yarınları adına hayırlı olmasının temenni ediyorum.



 



      Dilerim 2015 Haziran ayında yapılacak olan genel seçimlerinde Urfa’dan Ankara’ya kim ya da kimle giderse gitsin, en önemli olan sorumluluklarının Urfa ve Urfa’nın meselesi olduğunu asla unutmamalarıdır.



 



      Gelelim asıl konumuza. Yani Bağımsız bir adayın en az alabileceği oy oranına.



 



      İki dönem öncesinde olduğu üzere artık üç kuruşa beş köfte devri ne yazık ki geride kaldı. Yani, 12 ya da 15 bin gibi bir oy ile bağımsız Milletvekili seçilebilme devri geride kaldı.



 



       Nasıl mı? Hemen anlatayım! 



 



       7 Haziran’da yapılacak olan Milletvekili Genel seçimlerinde Urfa’nın genel seçmen sayısı 934 bin 429.



 



       Urfa’nın merkez üç ilçesinin seçmen sayısı 425 bin 634. diğer 10 ilçenin seçmen sayıları ise 508 bin 795.



 



        Yine Urfa’nın en fazla seçmeni Haliliye ilçesinde olacak. Haliliyenin seçmen sayısı 191 bin 329 olurken, en az seçmen sayımız olan ilçemiz ise 22 bin 753 seçmen ile Hilvan’da olacak.



 



        Son mahalli genel seçimlerinde AKP 500 bine yakın bir oy almıştı. AKP’yi takip eden dönemin BDP’si bugünün HDP’si ise 250 bine yakın bir oy almıştı.



 



         Bu seçimde de birinci partinin 450 binin altına düşmeyeceğini hesaba kattığımızda Bağımsız bir adayın seçilmek için alması gereken en az oyun 40 binin üzerinde olması gerekmekte.



 



       Son genel seçimlerinde zaten Bağımsız olan İbrahim Binici 42 bin oy ile Milletvekilliğini kazanırken, 32 bin oy alan Bağımsız diğer aday Ahmet Ersin Bucak ise kazanamamıştı.



 



       Son günlerde bazı isimlere nedense birileri ha bire gaz verip duruyor. ‘Abi, sen kazanırsın!’, ‘Yürü seni kimse tutamaz!’ ve buna benzer daha birçok süslü laf.



 



        Bağımsız adaylığı düşünenler, partilerden iki kat daha fazla düşünmeli ve hesabını buna göre yapmalı. Urfa’nın genel seçmen sayısı 935 bin.



 



        500 bin oyun A partisine gittiğini hesapladığımızda karşımıza 12’nci sıradaki bir aday için kazanabilmesi adına 40 bin oy çıkmakta. Bu basit hesaptan yola çıkarak Bağımsız adaylar iyice hesap yapmalı.



 



       Hatırlayacak olursanız, bu köşemde ilimizdeki 4 siyasi parti ile ilgili analizlerde bulunurken de özellikle parti olarak seçime girecek olan CHP ve MHP’ye dikkatli olmalarını tavsiye etmiş ve kazanmak adına listelerini şekillendirmeleri gerektiğini aksi takdirde kaçan balığın büyük olacağı gibi, sandıkların açılması ile dizlerini dövebileceklerinin altını çizmiştim.



 



          Urfa’da seçimi kazanmak isteyen Bağımsız bir aday ya da en az bir Milletvekilliği hesabı yapan partiler alacakları oy sayısının hesabını iyi yapmalı ve asla 40 binin altına düşmemeliler. Aksi takdirde dışarıdan gazel okumaya devam ederler.



 



         Benden söylemesi…


Bu yazı 426 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum