Reklam
Halil Çini

Halil Çini

h.cini@mynet.com

AKILLI LİSTE

18 Şubat 2015 - 15:03


      7 Haziran’da ülkemiz ve Urfa’mız adına önemli bir seçim var.



 



      Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘400 Milletvekili’ diyerek bu seçime kendisini bu yönüyle şartlandırırken, buna karşın AKP lideri Davutoğlu, ‘Yeni Türkiye’ derken, CHP lideri Kılıçdaroğlu ‘Bir dönem için de olsa şans istiyoruz’ diyor. MHP lideri Bahçeli, ‘nefesimiz ensenizde!’ diye konuşurken, HDP eş Genel Başkanı Demirtaş ise ‘Parti olarak seçime gireceğiz’ diyerek adeta tabanlarına hem gaz verip motive etmeye çalışmaktalar.



 



       7 Haziran Genel seçimlerinde Urfa ili genelinde 980 binin üzerinde seçmen sandık başına gidecek. Yeni dönemde Urfa’yı temsil noktasında 12 isime vekillik yetkisi verilmiş olunacak.



 



        Hangi parti ortalığı siler süpürür, hangi parti birilerinin yoluna birden fazla taş koyar, kimler dizlerini döver, kim avucunu yalar bilinmez ama ortada bir gerçek oda Milletvekili seçiminde başarılı olmak isteyen, birilerinin ekmeğine bir şekilde yağ ve bal olmak istemeyenler mutlaka ama mutlaka yapmaları gereken tek şey akıllı, mantıklı ve de en önemlisi kazanmak adına liste oluşturmalı.



 



       Şimdi gelelim Urfa’da ön plana çıkan dört siyasi partiye.



 



        Hatırlayacak olursanız bu partilerimiz ile ilgili geçtiğimiz günlerde aynı bu köşemde analizlerde bulunmuş ve gözlemlerimi sizlerle paylaşmıştım.



 



        AKP’nin bugün itibari ile 10 milletvekili bulunmakta. Çantada keklik diye tabir edebileceğimiz 500 bine yakın oyu şimdiden elde var olarak kabul etmekte. AKP’liler baraj sorunu yaşamaması halinde kendilerine Urfa’da tek ve ciddi rakip olarak HDP’yi görmekteler. HDP’nin baraja takılması halinde seçimi 12 – 0 zaferle kazanacaklarını şimdiden her yerde dillendiriyorlar. Bugün itibari ile bu hesaplarında da yanlış gibi görünmüyorlar. Ama siyasette bir saatin bile başları ayak, ayakları bir anda baş edebileceği gerçeğini de asla göz ardı etmeyelim.



 



        CHP’de durum üç aşağı beş yukarı malumunuz.



 



         İl Başkanı Ömer Karakeçili gerçekten çok çalışmakta, mücadele vermekte. Ama Genel merkez ne yazık ki, il Başkanının gayretini, kazanmak adına verdiği satır aralarındaki mesajları görmemezlikten gelmeye devam ediyor.



 



         CHP Genel merkezi, Urfa’nın da aralarında olduğu 20’ye yakın çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu’daki illerde aday sıralamasını Genel Merkez endeksli olarak belirleyecek. Yani Urfa’da ön seçim yok! Temayül yok! Yoklama yok!



 



        CHP Urfa’da kazanmak istiyor ise toplumun her kesiminden gerçekten saygı ve sevgi gören, oy potansiyellerini iyi analiz yapabilen, deneyim ve tecrübesi ile partili partisiz herkesimin gönlünde taht kurmayı başarabilen bir Vedat Melik gibi, Aday gösterilmesi halinde sol kesimin her adresinden oy alabilecek ve Urfa merkezinde de dengeleri değiştirebilecek bir isim olan Av. Müslüm Akalın ile Gençliğin önemli bir ismi olan Aydın Paydaş ve Emin Akıl gibi gelecek vaat eden genç siyasetçilerle kucaklaşmalı ve tabanı ayağa kaldırmalı. CHP Genel merkezi kazanmak adına dünü be bugünü mutlaka bir araya getirmeli ve listesini öyle oluşturmalı. Aksi takdirde seçim akşamı Genel Başkan Kılıçdaroğlu, dizlerini vurmaya ve ‘ben neden hep kaybediyorum!’ diyerek turlarına devam eder benden söylemesi.



 



          CHP gibi MHP’de Urfa’da 7 Haziran seçimlerinde başarılı olmak ve hiç olmaz ise bir milletvekili kazanmayı gerçekten istiyor ise en öncelikle olarak atılması gereken adım bugün kamuoyuna yansıyan ‘SEN ve BEN’ kavgasından kurtulun malı. Akabinde atılacak olan ikinci en önemli adım en az 40 binin üzerinde bir oy hesabı yapılmalı ve BEN’liklerden kurtulunularak el birliği ile uzun zamandan bu yana Milliyetçi ve Ülkücülere yaşatılmayan sevinç bu seçimde bir tek VEKİLLİK ile de olsa taçlandırılmalı. MHP bunu yapabilecek güçte. Önemli olan ortak akıl ile hareket edilmesi ve kazanacak bir listenin oluşturulması. Bu listenin oluşumunda MHP genel merkezi asla kayıtsız kalmamalı. Aksi takdirde CHP lideri Kılıçdaroğlu gibi MHP lideri Bahçeli’de dizini dövmeye daha çok devam eder.



 



          Bu seçimde en önemli parti kuşkusuz HDP olacak.



 



          Seçimlere parti olarak girecek olan HDP’de her şey şimdilik planlanan şekilde yürümekte. Aha şimdiden iddia ediyorum ki, son Mahalli Genel seçimdeki oy patlaması bir kez daha yaşansın ve Baraj sorunu olmaması halinde HDP Urfa’dan en az BEŞ MİLLETVEKİLLİĞİNİ kazanacaktır.



 



          Bunu görmek için müneccim olamaya gerek yok. 30 yıla yakın bu kentte Gazetecilik yapan, toplumu iyi analiz eden ve halkla iç içe olan birisi olarak bunu rahatlıkla görmekteyim. HDP için oy patlaması dedim. Bunu yapabilecek güçte. Eğer, HDP yönetimi Urfa’da akıllı bir liste oluşturması halinde dengeleri alt üst eder.



 



          Bunun için HDP’nin bana göre aday sıralamasında dikkat etmesi gereken ve yine bana göre listesinde yer alması gereken en önemli isimlerden bir tanesi Av. Mehmet Alagöz’dür. (Av. Mehmet Alagöz ile ilgili analizimi bir gün sonra bu köşemde sizlerle paylaşacağım) Av. Mehmet Alagöz, gerçekten düzgün, onurlu ve de en önemlisi adam gibi adam birisidir. Urfa’daki sol kesimin, kent merkezindeki binlerce kararsızın karar vermesinde etkili olabilecek bir isimdir.



 



         Sadece Mehmet Alagöz mü?



 



         Hayır!



 



         HDP, Urfa’da oy patlaması yaşamak istiyor ve Meclise daha çok vekil ile gitmek istiyor ise Harran ve Akçakale’de yani OVA’da akıllı, toparlayıcı, birleştirici ve de en önemlisi Arap Milliyetçiliği ile oyları sandığa itici bir adaya da listesinde şans vermelidir.



 



        Kürt Partisinde Arapların işi ne olabilir ki? Denilmemeli. Eğer HDP gerçekten bir Türkiye Partisi olmak istiyor ise listesinde Kürtler kadar Araplara da, Türkmenler de, Çerkezlere ve Lazlar ile Zazalara da yer vermelidir. Benden söylemesi ve hatırlatması.



 



       7 Haziran Milletvekili Genel seçimlerinin Urfamız başta olmak üzere Ülkemize şimdiden hayırlı olmasının yürekten temenni ederken, seçimin barış ve kardeşlik içinde tamamlanması dileği ile…



 



      Şen ve mutlu kalınız.



 


Bu yazı 490 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum