Reklam
Reklam

Urfa'da Bilinmeyen Kuş Türleri

Arılarla beslenen yeşil arı kuşları Türkiye'de en çok Şanlıurfa'nın yaşıyor ve burada ürüyorlar. Pandemi nedeniyle doğada daha özgür olduğunu ve insan baskısının azaldığı pandemi döneminde kuşların daha rahat davrandığını gözlemlediğini kaydetti.

Urfa'da Bilinmeyen Kuş Türleri
Editör: Urfa Haber 63
17 Aralık 2020 - 11:12
Şanlıurfa kuş cenneti oldu, medeniyetler beşiği buram buram tarih kokan çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış kültür Şehri Şanlıurfa bugüne kadar kültürü, tarihi, sıra geceleri ve yemekleri ile sıkça gündeme geldi.
URFA'DA BİLİNMEYEN KUŞ TÜRLERİ
Bugüne kadar Şanlıurfa’nın sahip olduğu bir başka değer pek fazla gündeme gelmedi. Şanlıurfa biyolojik çeşitliliği ile Türkiye’de hatırı sayılır bir konumda Şanlıurfa aynı zamanda 300’e yakın türden kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Bu yönü ile adeta kuş cenneti olan Şanlıurfa birçok nadir Türün Türkiye hatta Avrupa, da görülebileceği tek şehir, Özellikle Birecik ilçesinde Bulunan Kelaynak Akyanaklı Arap bülbülü ve Çizgili İshak kuşu, Şanlıurfa bozkırlarında üreyen Kılkuyruk, Bağırtlak, her yıl Kazakistan ile Arap yarım adası arasında göç ederken Ceylanpınar'da mola veren Sürmeli kızkuşu, yine Şanlıurfa Bozkırlarında Üreyen Büyük kızkuşu, Yeşil arıkuşu, Çöl koşarı, Şanlıurfa da kışı geçiren Akkuyruklu kızkuşu kızılkuyruklu, Örümcek kuşu, Sürmeli kız kuşu, boz serçe, Peçeli baykuş, kınalı keklik, kum kekliği başlıca sayabileceğimiz türlerdir.
URFA BOZKIRLARI RENKLENDİ
Şanlıurfa’da çekilen Yeşil Arı Kuşunun ziyafet fotoğrafı görenleri büyülüyor. Muhteşem renk cümbüşüne sahip olan Yeşil Arı Kuşu fotoğrafıyla Şanlıurfa temsil ediliyor.
Her yıl yaklaşık 8 Bin kilometre göç ederek Afrika’nın güneyinden ülkemize gelen bir çok kuş türünden biri olan Yeşil arıkuşu bu senede üremek amacı ile ülkemize geldiler. Her yıl nisan ayının sonunda gelen Yeşil arıkuşları Ağustos ayında yavrularını uçurarak tekrar dönüş yaparlar.
TÜRKİYE'DE EN ÇOK ŞANLIURFA'DA GÖRÜLÜYOR!
Yeşil arıkuşlarının Türkiye’de nadir üreme alanları bulunmaktadır. Doğuana doluda Iğdır ve çevresinde çok küçük bir grup ürerken, asıl koloni Şanlıurfa bozkırlarında üreyerek çoğalmaktadır. Her yıl bu kuşları gözlemleyen Şanlıurfalı  yaban hayatı fotoğrafçısı Yusuf Özbey , bu yıl kuşların pandemi nedeniyle doğada daha özgür olduğunu ve insan baskısının azaldığı pandemi döneminde kuşların daha rahat davrandığını gözlemlediğini kaydetti. Her yıl gönüllü olarak takip ettiği Yeşil arıkuşları için en büyük hayalinin onlara uydu vericisi takarak gerçek göç yollarını öğrenmek olduğunu belirten ÖZBEY, böylece kuşların nerelerden geçtiği hangi zorlu yolları aştığını Afrikada kışı geçirdikleri alanları görüp inceleme şansını elde edebileceğini umut ediyor.
Kaya kartalı :
Ülkemizde bulunan en iri yırtıcı kuşlardan biridir. Yüksek dağları sever. Her türlü yüksek, kayalık, ormanlık dağda görülebilir. Dağların özellikle sarp kayalıklar barındıran kesimlerini yuva yeri olarak tercih eder. Ulaşılması güç kayalıklardaki oyuk ve çıkıntılara yuvalanır. Yeterince kayalık olmayan bölgelerde nadiren de olsa yüksek çam ağaçlarına yuva kurduğu gözlemlenmiştir. Kaya kartalının besininin büyük kısmını memeli türleri oluşturur. Çoğunlukla tavşan (Lepus europeaus), sincap (Sciurus anomalus), gelengi (Citellus xanthophrymnus), kızıl tilki (Vulpes vulpes) gibi memelileri avlar, yılanlar ve kablumbağada menüsünde yer almaktadır. Halk arasında küçükbaş hayvanlara sıklıkla saldırdığı yönünde yaygın bir inanış vardır. Ancak kaya kartalının evcil hayvanlara verdiği zarar sanıldığının aksine çok küçük boyutlardadır.

 
Bu haber 4444 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum