Reklam
Reklam

Urfalı çiftçiler artık fazla su kullanamayacak...

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde arazi sulamasında kullanılan su hattına sayaçlar takıldı.

Urfalı çiftçiler artık fazla su kullanamayacak...
Editör: Urfa Haber 63
24 Şubat 2017 - 05:59

Mustafa Bayar

Suruç ilçesinde su kaynaklarının verimsiz kullanımının önlenmesi, su kaynaklarındaki tüketimin kontrol altında tutulması, verimli sulamanın teşviki ve çiftçilerin arasında eşit su paylaşımının sağlanması amacıyla TP1 bölgesine su sayacı takıldı.

Türkiye'de temiz su kaynaklarının %70 tarımsal sulamada kullanılıyor. Tarımsal sulamanın daha verimli hale getirmek ve dağıtımındaki adaletin sağlanması için akıllı su sayaçları kullanılacak suyun doğru kullanılması ile kaliteli ve bol ürün alınacak, toprak korunacak ve sulamada yaşanan ihtiyaç fazlası su kullanımının önüne geçilecek. Suruç ovası pompaj sulamasında TP1 pompa istasyonu tarafından sulanan 5400 hektar  alanına ultrasonik su sayaçları takılmaya başlanıldı. Su saçlarının takılması ile birlikte çiftçiler yağmurlama ve damlama sistemi ile sulamasını sağlanacak. Çiftçiler birim alanda az suyla fazla verim alacak ve kullandıkları su miktarını metre küp  cinsinden ödeme yapacağı belirtildi.

Bilinçsiz Sulama Nedeniyle Araziler Çoraklaştı

Fırat'ın Harran ile bulmasıyla birlikte aradan geçen 20 yıl içersinde çiftiler bilinçsiz sulama nedeniyle araziler çoraklaştı. Suyun götürdüğü topraklara Suriye sınırlarına aktı.

Harran Ovası üzerindeki verimli tarım arazilerinin bilinçsiz sulamayla yaşanan erozyon yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bilinçsiz sulamanın hem israfa hem de erozyona yol açtığını söyleyen Uzmanlar kapalı damlama sistemiyle hem erozyon önüne geçileceği hemde daha iyi ürün alacağını belirtiler.

Suruç ovasında aynı tehlikelerin yaşanmaması için DSİ tarafında TP1 pompa istasyonu tarafından sulanan 5400 hektar  alanına ultrasonik su sayaçları takılmaya başlanıldı. Sulama yapan çiftçiye verilecek kart ile kullandığı suyun parasını ödeyecek, bu yöntem ile Suruç ovasında suyun doğru kullanılması ile kaliteli ve bol ürün alınacak, toprak korunacak ve sulamada yaşanan ihtiyaç fazlası su kullanımının önüne geçileceği belirtildi.

Bu haber 1782 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum