Reklam

Şanlıurfa bozkırlarında bir dev çöl varanı

Türkiye'de yaşam alanı bulan çöl varanı türü dev kertenkelelerden biri Şanlıurfa'da görüntülendi. Şanlıurfalı doğa fotoğrafçısı Yusuf Özbey tarafından Şanlıurfa bozkırlarında çekilen Çöl varanı fotoğrafları büyük ilgi görüyor

Şanlıurfa bozkırlarında bir dev çöl varanı
Editör: Urfa Haber 63
15 Şubat 2021 - 13:13
Türkiye’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde  ve Şanlıurfa'da sınırlı bir alanda yaşayan çöl varanı dünyada Suriye, Filistin, Ürdün ve Irak gibi ülkelerde görülür. Yetişkin olanları çoğunlukla sarı-turuncu renktedir ve vücutlarında siyah geniş çizgiler bulunur.
Bir çok kuş türünü ve çöl varanını görüntüleyen Doğa fotoğrafçısı Yusuf Özbey “ Bu tür aslında görünüş itibariyle çok korkunç olabilir çünkü yaklaşık 1,5 metre kadar büyüyebilen bir kertenkele türü fakat bozkırda ekosistem ve insanlar için faydasını öğrenince birçok kişi bu türü bölgemizde korumaya başladı. Ben 1 yıl boyunca Birleşmiş Milletlerin küçük destek programı ile bölgemizde yürütülen Çöl Varanı ve Çizgili sırtlanı köylüler koruyor projesinde danışmanlık ve eğitmenlik yaptım. Kırsal mahallelerimizde yaşayan öğrencilere ve vatandaşlarımıza bu türlerin önemini anlattım. Özellikle Çöl varanının zehirli yılan ve fareleri avladığını bu yüzden onun bir denge unsuru olarak var olması gerektiğini belirtince artık insanlarımız bu konuda daha hassas, öldürmek yerine en yakın Milli parklar görevlisi ile iletişime geçiyorlar. Bu bizi mutlu ediyor. Bu türler var oldukça bizden sonraki nesillere fotoğraflarını gösterip bir zamanlar bunlar yaşıyordu demek istemiyoruz” dedi.
ÇÖL VARANI NERELERDE YAŞAR?
Türkiye’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sınırlı bir alanda yaşayan çöl varanı (Varanus griseus griseus) dünyada Suriye, Filistin, Ürdün ve Irak gibi ülkelerde görülür. Yetişkin olanları çoğunlukla sarı-turuncu renktedir ve vücutlarında siyah geniş çizgiler bulunur. Çölde ve yarı çöl alanlarda yaşayabilen bu canlıların en büyük özelliği uzun çatallı dilleri. Dillerinin bu özel yapısı sayesinde havayı koklayarak avlarını bulabilirler. Boyları genellikle 100 cm civarında olan çöl varanlarının en büyükleri 130 cm olarak kaydedilmiş. Dev cüsselerine rağmen toprağı kazabilmelerinin yanı sıra avlarının peşinde koşarken çalılara ve küçük ağaçlara tırmanıp gerektiğinde suya da girebilirler. Başlıca besin kaynakları kemiriciler, sürüngenler, kuşlar ve bunların yumurtaları olan çöl varanları yuvalarını mağara ve kaya yarıkları gibi korunaklı yerlere yapar. Havaların soğumasıyla birlikte eylül-nisan ayları arasında kış uykusuna yatarlar.
 
Bu haber 1780 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum