Reklam

Harran ovasında 'beyaz altın' toprakla buluştu

Türkiye'de pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 40'ının yapıldığı Şanlıurfa'da çiftçiler ‘ Beyaz altın’ olarak bilinen, pamuk ekimine başladı.

Harran ovasında 'beyaz altın' toprakla buluştu
Editör: Urfa Haber 63
01 Mayıs 2024 - 09:39
Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Şanlıurfa'nın Harran ve Suruç ovalarında çiftçiler "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamukta ekime başladı.
Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yarısına yakınının karşılandığı Şanlıurfa'da, stratejik bitki olması nedeniyle bu ürünün ekim alanı her geçen yıl artıyor. Bölgede yetiştirilen pamuk lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlanıyor.
Kentte ilkbaharın gelmesiyle tarlalarını yeni sezona hazırlayan çiftçiler, havaların ısınmasıyla birlikte toprakla tohumu buluşturmaya başladı.
Ekimden önce birçok aşamadan geçirilen tarlalar ilk önce zararlı otlardan arındırılıyor ardından ekilmeyen araziyi suluyorlar burada sulamanın ardından bir hafta nadasa bırakılıyor. Çıkan yabancı otları tekrardan tarladan temizleyerek ardından pamuk ekimi işlemi başlanıyor.
Pamuk ekimiyle ilgili açıklama yapan Eyyübiye Tarım ve Orman İlçe Müdürü İsa İzgi,”Pamuk bitkisini ekmek için en uygun zaman dilimi ilkbahar mevsimidir. Pamuk bitkisi ortalama olarak ekildikten 160 gün sonra hasat edilebilir. Dünya çapında pamuk bitkisi genel olarak ilkbahar ve yaz aylarında hasat edilir. Bu tarihler bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik gösterebilir.
PAMUKTA SULAMA VE GÜBRE
Pamuk bitkisi çiçek açtığında çiftçilerin büyük bir bölümü 5-7 günde bir sulama yapar. Ekim yapıldıktan 140 gün sonra ya da kozalar göründükten 40 gün sonra çiftçiler sulamayı bırakır. Bunun sebebi kozaların kendiliğinden kuruması ve dışa doğru açılmasıdır. Bu dönemde çiftçiler sulamayı azaltır, kimi durumlarda 2 haftada bir sulamaya devam edilir. Pamuk bitkisinin sağlıklı bir şekilde gelişim gösterebilmesi için olgunlaşma döneminde uygun oranlarda ve nitelikte gübreleme yapabilirsiniz.
PAMUK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ZARARLILARLA MÜCADELE
Pamuk bitkisi yapısı itibariyle birçok farklı hastalığa ve zararlıya maruz kalabilir. Bu durum olgunlaşma dönemindeki pamuk bitkisinin kalitesini kaybetmesine yol açabilir. Pamuk bitkilerinizin zararlılara karşı daha kapsamlı mücadele gösterebilmesi için akredite kurumlar tarafından onaylanmış tarım ilaçları kullanabilirsiniz”dedi.


Bu haber 433 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum