Reklam
Reklam

Harüsem İhtiyaç Duyulan Mesleki Eğitim Programları Düzenliyor

Harran Üniversitesi, Sürekli Eğitim Merkezi (HARÜSEM) ve Türkçe Öğretimi Merkezi (TÖMER) ile gerek Türk vatandaşlarına gerekse de Suriyeli zorunlu sığınmacıların sağlık, dil, meslek, psikolojik ve topluma entegrasyon eğitimleriyle Şanlıurfa’nın en önemli aktörleri haline geldi.

Harüsem İhtiyaç Duyulan Mesleki Eğitim Programları Düzenliyor
Editör: Urfa Haber 63
17 Ağustos 2017 - 11:20

HARÜSEM İHTİYAÇ DUYULAN MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMLARI DÜZENLİYOR

HARÜSEM, Şanlıurfa’da ihtiyaç duyulan mesleki eğitim programları düzenlemekte ve bu şekilde üniversite, sanayi, özel sektör ve uluslararası kuruluşlar ile olan işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. 3 yıl önce Çocuk Kampüsü adı altında Şanlıurfa’nın en iddialı çocuk eğitim merkezlerinden birini şehrimizin hizmetine sunuldu. Bu merkezde, 3-6 yaş arası çocuklara özellikle akıl-zeka oyunları, İngilizce ve din kültürü eğitimleri yoğunlaştırılmış olarak verilmektedir.

 

HARÜSEM, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİK HİZMETİ VEREN TEK EĞİTİM MERKEZİDİR

HARÜSEM İş sağlığı ve Güvenlik konularında Şanlıurfa’da hizmet veren tek eğitim merkez olmanın yanında bölgenin en önemli sınav merkezlerinden biri olup, pekçok kurumun sınavlarını da organize etmektedir. HARÜSEM bünyesinde üniversite öğretim elemanlarının yürüttüğü YDS ve YÖKDİL sınavlarına yönelik eğitimler de verilmektedir. HARÜSEM son dönemde Suriyeli zorunlu sığınmacılar nedeniyle Şanlıurfa’nın yaşadığı sağlık, istihdam ve sosyolojik sorunlara da el atmış, Suriyeli sığınmacıların topluma entegrasyonuyla ilgili pekçok projeye imza atmıştır. Daha önceki yıllarda yıllık 400-500 kursiyere eğitim verilirken, 2017 senesinde kursiyer sayısı 11.000’i aşmıştır.

Bu kapsamda; Japonya Hükumeti tarafından finanse edilen, GAP İdaresi- UNDP ve Harran Üniversitesi arasında imzalanan protokolle “Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında 800 Suriyeliye Temel yaşam becerileri eğitimi ve toplam 13 iş kolunda 400 Suriyeli ve 100 Türk vatandaşına mesleki eğitimler verilmiştir. Ayrıca kadın kursiyerlerin eğitimlerinin aksamaması için çocuklarını bırakabilecekleri kreş düzenlenmiştir. Kursa devam eden kursiyerlere eğitimleri süresince günlük iaşe ücreti ve ücretsiz öğlen yemeği verilmiştir.

- UNHCR tarafından finanse edilen, IMPR ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle “Suriye’li Mültecilere Otomotiv Sektörüne Yönelik Bakım ve Onarım Kursu” kapsamında 300 Suriyeliye mesleki eğitimler ve günlük harcırah verilmiştir.

- Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen,  Şanlıurfa Valiliği ve Harran Üniversitesi ortaklığıyla “Suriyeli Sığınmacılara Mesleki Eğitimler projesi” kapsamında 150 Suriyeliye mesleki eğitimler ve günlük harcırah verilmektedir.

- UNFPA finansıyla,  Şanlıurfa Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ortaklığıyla ve HARÜSEM yürütücülüğünde Şanlıurfa’nın 5 bölgesinde “Suriyeli Sığınmacılar İçin Sağlık Merkezi” kurma projesini de yürütmektedir.

 

HARRAN ÜNİVERSİTESİNİN DİĞER BİR ÖNEMLİ AKTÖRÜ TÖMER!..

TÖMER Şanlıurfa’da taliplilere Türkçe dilini öğretmek, Türkiye’yi ve Türk kültürünü tanıtmak amacıyla kurulmuştur. Şu anda Şanlıurfa’da TÖMER sertifikası vermeye yetkili tek kurumdur.

TÖMER yabancı dil öğrenen öğrenciler için eğitimleri süresince kullanabilecekleri İngilizce ve Türkçe Öğretim kitaplarını hazırlayarak Harran Üniversitesi’nin dil öğretimi konusunda kendi ekolünü oluşturuyor. TÖMER son dönemde Suriyeli zorunlu sığınmacıların iletişim ve dil sorunlarıyla ilgili pekçok projeye imza atmıştır. Daha önceki yıllarda yıllık 30-40 kursiyere eğitim verilirken, 2017 senesinde kursiyer sayısı 3.000’i aşmıştır.

Bu kapsamda; Japonya Hükumeti tarafından finanse edilen, GAP İdaresi- UNDP ve Harran Üniversitesi arasında imzalanan protokolle 1200 Suriyeliye Türkçe eğitimi verilmiştir. Ayrıca kadın kursiyerlerin eğitimlerinin aksamaması için çocuklarını bırakabilecekleri kreş düzenlenmiştir. Kursa devam eden kursiyerlere eğitimleri süresince günlük iaşe ücreti ve ücretsiz öğlen yemeği verilmiştir.

- UNHCR finansörlüğünde, Concern Worldwide ve Harran Üniversitesi ortaklığında, Şanlıurfa merkezde ve Akçakale İlçesinde yaşayan 400 Suriyeli sığınmacıya Türkçe dil eğitimi verilmiştir. Kursa devam eden kursiyerlere eğitimleri süresince ücretsiz öğlen yemeği verilmiştir.

- Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyonu için 524 Türkçe öğreticisine ‘Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi’ eğitimi verilmektedir.

- Spark finansörlüğünde 120 Harran Üniversitesi öğrencisine alanlarına geçmeden önce bir yıllık ücretsiz Türkçe eğitimi verilmektedir.

- DRC finansörlüğünde 60 Suriyeliye ücretsiz Türkçe eğitimi verilmektedir.

- Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) işbirliğiyle de 75 Yabancı uyruklu öğrencinin üniversitedeki bölümlerine geçmeden önce ileri düzeyde Türkçe öğrenimi sağlanmaktadır.

 

HARÜSEM - TÖMER bünyesinde verilen dil ve mesleki eğitimleri şöyledir:

Türkçe ve Diğer Dil Kursları, Çocuk Bakımı, Tıbbi Sekreterlik, Parke Taşı ve Bordür Kaplamacılığı, Tohumla Üretilen Kesme Çiçek Yetiştiriciliği, Muhasebe, Hasta Bakım Elemanı, Engelli Bakım Elemanı, İlk Yardım, Mermer ve Taş Kaplamacılığı, İşaret Dili, Seracılık, Sağlık Aracılığı, Çağrı Merkezi Elamanı, Podoloji (Diyabetik ayak bakımı), Satış Görevlisi, Bilgisayar Operatörlüğü, Aşçı Çırağı, Otel Karşılama (rezervasyon), Eczacı Kalfası, Optisyenlik, Otomotiv Sektörü ve Bakım-Onarım, Biyosidal, Fitoterapi, Tarımsal sulama, Terzilik, Hukuk, Biyomedikal teknik servis elemanı, Diş protezi, Diyaliz, Odyometri, Optisyenlik, Tekstil, Elektrikçi, Kaynakçılık, CNC operatörü, Mobilyacılık, Doğal gaz tesisatçılık, İklimlendirme, Ayakkabıcılık.

 

Harran Üniversitesi, adını tarihteki bilinen en eski üniversiteden alarak, “Bin yıl kadar köklü” sloganı ve bilimden aldığı güçle geçmiş ve gelecek arasında bir ışık olma sorumluluğunu üstlenmektedir. Harran Üniversitesi yaklaşık 25.000 Türk vatandaşı ve yabancı öğrencisiyle uluslararası bir yükseköğretim kurumu olma yolunda kararlı bir şekilde ilerlemektedir. Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın’ın büyük gayretleriyle yakın bir gelecekte Hukuk, Eczacılık, Mimarlık ve Dişçilik Fakültelerinin de eğitime başlamasıyla, Harran Üniversitesi sadece Türkiye’nin değil Ortadoğu bölgesinin de en önemli eğitim kurumlarından biri haline gelecektir. Günümüzde 13 Fakülte, 4 Yüksekokul, 1 Devlet Konservatuarı, 11 Meslek Yüksekokulu ve 3 Enstitü ile hizmet veren Üniversite son dönemde sayısı 15’i bulan Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin faaliyetleri ile de adını uluslararası platformlarda duyurmaya başlamıştır.

Bu haber 696 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum