Reklam
Reklam
Rahime Kılıç

Rahime Kılıç

Boy Uzatan 7 Beslenme Önerisi
mhy.79069@gmail.com

Çevresel Toksinlerden Korun

08 Temmuz 2023 - 09:54

Hepimiz sadece yanlış beslendiğimiz veya hareketsiz kaldığımız için kilo almıyoruz maalesef. Bu kiloların ardında daha derin sebepler olabiliyor. Bilim adamları son zamanlarda şaşırtıcı bir veriye ulaştı: Çevresel toksinler kilo almamıza ve diyabet gibi birçok kronik hastalığa neden olabiliyor.
Bahsettiğim şekilde alınan dirençli kiloların sebeplerini ortadan kaldıramazsak, bu kiloları vermek hiç de kolay olmaz. Yediğimizin fazlasını yakmak gibi kalori matematiğinin her zaman cevap vermediği durumlarda, detaylı testlere bakılmalı ve bu fazla kilolar daha derin bir şekilde incelenmeli.
Doğamıza aykırı kirleticilerle dolu bir ortamda yaşıyoruz. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin Ulusal Raporu’na göre bilim insanları, test ettikleri neredeyse her kişinin yağ dokusunda ve vücudunda depolanan kimyasal kirleticiler olduğunu saptadı. Yeni doğan bebeklerin göbek kordonu kanında bile 217’si nörotoksik (sinir ve sinir hücrelerine zehirli) olmak üzere 287 kimyasal saptanmış. Bu toksinler alerji, demans, Alzheimer gibi beyin ve bağışıklık sistemi kökenli pek çok problemin de ana kaynağını oluşturuyor -ki bu da çevresel toksinlerin yıllar içinde birikerek nelere yol açabileceğini gösteriyor.
Normalde bu toksinler vücudumuz tarafından arındırılıyor ancak sürekli kirlenen vücutlarda, birikintiler vücudun enerji üretim merkezi olan mitokondrinin işlevlerini bozabiliyor -ki bu da metabolizmada aksaklıklara neden olabiliyor.
VÜCUDUN DETOKS SÜRECİ
Özellikle son zamanlarda çok fazla kirleticilerin olduğu yerlerde yaşadığımız doğru. Ancak vücudumuz doğal detoks yeteneğine sahip. Peki, bu detoksifikasyonu nasıl yapıyor?
Böbrekler kandan gelen toksinlerin, atıkların temizlenmesini sağlıyor. En önemli detoks organlarından biri olan böbreklerin bu görevini yapabilmesi için yeterli suya ihtiyacı var. Vücudumuzun yüzde 75-80’i kadarı sudan oluşuyor. Günlük 2,5 litre su tüketerek bu oranı sabit tutmaya özen göstermeliyiz ki böbrekler görevini yerine getirebilsin. Vücuttaki su yetersiz olduğunda ödem oluşur ve ödem böbreklerin işlevlerini yerine getirmekte zorlanmasına neden olur. Tabii ki arınmanın yanı sıra metabolizmanın verimli çalışabilmesi için de su çok önemli. Çünkü su yüzde 24-30 oranında metabolizma hızını arttırmaya yardımcı oluyor.
Vücudun temizlenmesinde bağırsaklara büyük rol düşüyor. Bağırsak florasının sağlığı ve düzenli bağırsak hareketliliği çok önemli. Bağırsağımızın mikroflorası yararlı bakteriler ve diğer organizmalardan oluşuyor. Bağırsaklarımız kendi içerisinde yararlı-zararlı organizma dengesini sağlayabildiği zaman düzgün bir şekilde çalışabilir.
Cilt, vücudumuzdaki en büyük ve en iyi temizleme organıdır. Ter ile atıkların uzaklaştırılabilmesi için sauna, buhar veya detoks banyosu yapabilirsin. Özellikle İskandinav ülkelerindeki insanlar yüzlerce yıldır sauna kullanıyor. Çoğu araştırma, sauna terapisinin ağır metallerin atılımını arttırdığını gösteriyor. Ayrıca saunaya girmek veya buhar banyoları yapmak, stresin azaltılmasına ve otonom sinir sisteminin dengelenmesine de yardımcı olabiliyor.
Akciğerler, vücudun detoks takımının gizli kahramanlarıdır. Bu kahramanlar aldığımız her nefes ile taze oksijen alıp, vücudun her tarafına taşınmasına yardımcı oluyor. Akciğerlerin gücünü iyileştirmenin ve detoksifiye etmenin en iyi yollarından biri, doğru ve derin nefes alabilmek.
Karaciğer vücudun en büyük iç organıdır. Kendisi vücutta 500’den fazla farklı fonksiyondan sorumlu. Bu işlevlerden biri detoksifikasyon ve toksinlerin nötralize edilmesi. Yediğimiz, içtiğimiz gıdalarla ve nefesle aldığımız tüm toksinler bu organa uğrar; dolayısıyla karaciğer vücudun gümrük kapısı gibidir.
BESİN EKSİKLİĞİNİ TAMAMLA
Doğa bize  birçok çözümü sunuyor. Fakat bu doğal yaklaşımların sağlıklı olabilmesi ve güzel sonuç verebilmesi için öncelikle besin eksikliğinin tamamlanması gerek. Vücudunu, mümkün olduğunca çevresel kimyasallardan arındırmak için beslenmene dikkat etmen gerek. İşte yapabileceklerin…
* Öncelikle düzenli kan tetkikleri ile vitamin-mineral durumuna baktırman gerek. D vitamini, Omega-3, B12, demir gibi yetersizliği sık gözlemlenen vitamin-mineralleri besinlerle ve hatta gerekirse doktor kontrolünde takviyeler ile destekleyerek tamamlaman gerekebilir; ihmal etme.
* Her gün düzenli olarak su ve bitki çayı içmek, tüm detoks organlarının işlevlerine destek olur. Su, zararlı kimyasalları vücuttan atmak için elzem ve vazgeçilmezdir.
* Çeşitli özellikleri ve faydaları ile yeşil çayın vücudumuzdaki doğal detoksifikasyon sürecini önemli ölçüde iyileştirdiği ve geliştirdiği biliniyor. Bunun için her gün içtiğin iki buçuk  litre suya ilave olarak iki-üç kupa yeşil çay iç. Hatta içerisine limon, portakal ve elma dilimleri, çubuk tarçın, karanfil gibi aromasını güzelleştiren ve aynı zamanda sağlık için faydasını arttıran ekstra lezzetler de katabilirsin.
* Kirleticilere maruz kalan besinleri yeme. Sağlıklı bir beslenme planıyla, gökkuşağı gibi rengârenk beslen. Sebzeleri, meyveleri, tam tahılları, yüksek lifli yiyecekleri ve balık gibi yağsız protein kaynaklarını seç. Yiyeceklerin doymuş yağ ve sodyum miktarlarını sınırlandır. Mevsimi gelmiş en koyu renkli, taze sebzeleri sofranda tut. Her gün beş porsiyon olacak şekilde sebze ve meyve tüket. Sebzeler hem antioksidan özelliğe sahiptir hem de detoksifikasyona yardımcı olur.
* Lif alımını arttır. Tam tahıllı besinlerin, taze meyve ve sebzelerin zengin lif içeriği sindirim sistemini destekler. Lifli gıdalar bağırsak hareketlerini kolaylaştırır, böylelikle kabızlığı önler. İlaveten bazı lif türleri ‘prebiyotik’ gibi davranır. Bu, sindirim sağlığı için önemlidir -bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar.
* Yediklerini baharatlarla harmanla. Baharatlar, yemeklere lezzet ve sağlık katar. Birçok çalışmada elde edilen veriler; kimyon, tarçın, zerdeçal, pul biber, sumak gibi baharatların bazal metabolik hızı arttırabileceğini, kilo vermede destekleyici olabileceğini, hatta ölüm riskini bile azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
* Yeni veriler -hareket durumumuz eskiye oranla azaldığı için- karbonhidratları doğru kaynaklardan, eskiye nazaran daha az miktarda almamız gerektiğini söylüyor. Bu nedenle karbonhidrat tüketimini iyi yönet. Ayrıca insülin duyarlılığın varsa, iyileştirebilmek için düşük karbonhidratlı beslen.
* Temiz havada, hem bedenini oksijene doyurabileceğin hem de ruhunu dinlendirebileceğin yemyeşil alanlarda egzersiz yap. Egzersiz yaparak atacağın ter ile toksinlerin de vücudundan atılmasını sağlayacaksın.
* Kanser, Alzheimer, demans gibi zihinsel hastalıkların görülme sıklığının artmasının nedeni; yediğin gıdalardan deodorantlara, temizleyicilerden deterjanlara kadar tüm malzemelerdeki toksinler ve kirleticilerden kaynaklanıyor. Dolayısıyla evine giren her şeyin güvenilir ve kaliteli olmasına elinden geldiğince özen göster.
* Alkol ve sigara gibi kirleticileri vücuduna alma. Çünkü sigara ve alkol, hem tüm vücut sağlığını hem de yaşam kaliteni olumsuz etkiliyor.
* Herkese iyi hafta sonları diliyorum… keyifli okumalar.
 

Bu yazı 513 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum