Reklam
Reklam

Urfa'da beyaz pamuğun alternatifi doğal renkli pamuk

Harran üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Doç Dr. Hasan Haliloğlu yapılan çalışma sonucunda hem kahverengi hem de yeşil pamuk ürettiklerini bildirdi.

Urfa'da beyaz pamuğun alternatifi doğal renkli pamuk
Editör: Urfa Haber 63
26 Ekim 2021 - 09:50
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) sayesinde pamukta Türkiye'nin toplam üretiminin yüzde 70'ini tedarik eden Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.
Son dönemde artan doğala dönüşle birlikte tüketicilerin sağlıklı tekstil ürünleri tüketmesi nedeniyle lifiyle tekstile, çekirdeğiyle yağ ve yem sanayisine, linteriyle kağıt sanayinin küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında gelen pamukta renklendirilmeye gidildi.
SULAMAYLA ÜRETİM YAYGINLAŞTI
Dünyanın en prestijli kalkınma hamlelerinden biri olan GAP'ın sulama yatırımları sayesinde kurak ve sıcak iklime sahip bölgedeki kurak topraklar ihya ediliyor. Daha önce bölge Güneydoğu illerinde yetişmeyen pamuk, son 20 yıldaki sulamalar dolayısıyla bölge çiftçisinin en gözde ürünü oldu.
Pamuk, tekstil, sanayi ve hayvancılık sektörünün vazgeçilmez ham maddesi olduğu için Türkiye'nin en önemli stratejik ürünlerinin başında yer alıyor. Artan devlet desteği, sulanan arazinin çoğalması ve çiftçinin üründen sağladığı kazancın da her geçen gün iyileşmesiyle her yıl daha fazla alanda üretim yapılıyor.
HARRAN ÜNİVERSİTESİ, KAHVERENGİ YEŞİL PAMUK ÜRETTİ
Harran üniversitesi  Ziraat fakültesi tarla bitkiler bölümü Doç. Dr. Hasan Haliloğlu , hem kahverengi hemde yeşil  renkli pamuk  üretildi.  İplikler  renkli olacağını ve böylece boya maliyetinin ortadan kalkacağını belirtildi.. Renkli pamuk üretiminin çevre kirliliğini de önleyeceğini belirtirken, ürünün kimyasal boyaların aksine sağlığa zarar vermediğini aktardı.
Harran Üniversitesi Ziraat fakültesi bahçe bitkileri bölümü Başkanı Prof. Dr. Bekir Erol  sosyal medyadan yaptığı paylaşımda; "Fakültemizde Doç Dr. Hasan Haliloğlu hocamız hem kahverengi hem de yeşil pamuk üretmiştir. Tebrikler
 
Bu haber 800 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum