Reklam

Üretici hayal kırıklığına uğradı

Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yüzde 42’sinin karşılandığı Şanlıurfa’da pamuk üreticileri, pamuk fiyatlarından memnun kalmadı.

Üretici hayal kırıklığına uğradı
Editör: Urfa Haber 63
03 Kasım 2014 - 06:27

Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yüzde 42’sinin karşılandığı Şanlıurfa’da pamuk üreticileri, pamuk fiyatlarından memnun kalmadı.

Şanlıurfa’da her yıl binlerde dönüm araziye pamuk ekimi yapılırken, tüm sıkıntıların yanı sıra fiyatların düşük olması çiftçileri zor durumda bırakıyor. Üretim zamanında elektrik kesintileri nedeniyle sulama yapmakta güçlük çeken çiftçiler, zor koşullarda yetiştirdikleri ürünün fiyatının düşük olmasına tepki gösteriyor.

Zor koşullarda sulama yaparak pamuk yetiştirdiklerini söyleyen pamuk yetiştiricisi Bülent Çakan, mevcut fiyatlarla zararlarının karşılanmayacağını söyledi. Pamuğun hasat dönemine kadar birçok masrafa mal olduğunu dile getiren Çakan, “Pamuk öyle kolay yetişmiyor. Bütün yorgunluğumuz, emeğimiz bir yana, yaptığımız masraflar bizleri oldukça zor durumda bırakıyor. Pamuğu bu zamana kadar getirene kadar bir sürü masraf yapıyoruz. İlaçlama, mazot ve gübre derken, iyice zor durumda kalıyoruz. Bunların yanı sıra bir de pamuğu toplatmak için işçi ücretleri var. Tüm bunları eklediğimiz zaman pamuk kilosunun en az 2 lira olması gerekiyor. Şimdi ki fiyat ise, bir lira civarında” diye konuştu.

Elektrik kesintisi nedeniyle de sulamayı zor şartlarda yaptıklarını dile getiren Çakan, “Bilindiği gibi yaz ayarında ciddi anlamda elektrik kesintileri yaşanıyor. Elektrikler kesilince sulama yapamıyoruz. Pamuğu yetiştirene kadar hangi koşullardan geçtiğimizi ancak pamuk yetiştiricileri bilir.

Fiyatların bu şekilde olmaması gerekiyordu. 4 yıl önce pamuğu daha pahalıya satıyorduk. Neden çiftçileri kimse desteklemiyor. Bölgenin zaten başka geçim kaynağı yok. Bu nedenle pamuk fiyatların biraz yükselmesini istiyoruz” dedi.

Çakan, pamuk ve diğer ürünlerin fiyatının yükselmesi için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğünün Bakanlıkla görüşmesini istedi.

Bu haber 841 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum