Reklam

Suriyeli ucuz işçiler, işsizliği arttırdı

Suriye de yaşanan iç savaşın ardından ortaya çıkan ucuz işçilik kentin gençlerini de etkiledi. Esnafın daha ucuz fiyata daha çok işçi çalıştırılmasıyla doğan bu durum, gençlerimizi kıraathanelere sürüklüyor.

Suriyeli ucuz işçiler, işsizliği arttırdı
Editör: Urfa Haber 63
24 Eylül 2014 - 06:57

Suriye de yaşanan iç savaşın ardından ortaya çıkan ucuz işçilik kentin gençlerini de etkiledi. Esnafın daha ucuz fiyata daha çok işçi çalıştırılmasıyla doğan bu durum, gençlerimizi kıraathanelere sürüklüyor. 

İşsizliğin ülkemizde yüksek olması ve kalifiyeli elemanların az olmayışıyla birlikte ortaya çıkan bu durumu esnafımızla konuştuk.

Aşağı sanayide elektrikçilik yapan İşletmeci Fırat Koçhan verdiği demeçte;

“Savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Suriyelilerin olumsuz yönde etkileri baya oldu. İşçilik kötü durumlara geldi, Suriye'den gelenler daha ucuz fiyatlara çalışıyorlar.Örnek veriyorum günlük 100 liraya çalıştıracağım bir kişi yerine iki Suriyeliyi 100 liraya rahatlıkla  çalıştırıyorum. Bu yüzden dışarıda bir çok işsiz vatandaşımız, gencimiz var. Sadece işçi yönünden değil, dışarda bir sürü vergisiz izinsiz çalıştırılan Suriyelilere ait iş yerleri var. Hat safhada olan işsizlik daha da arttı.

Memlekete Yakışmayan olaylar artıyor

İşsizlik durumu gençleri istenmeyen yerlere sürüklemesi memlekete yakışmayan olayların yaşandığını belirten Fırat Kochan sözlerine şunları ekledi;

‘’Bu memlekete yakışmayan olaylar arttıkça artıyor. Fuhuş hırsızlık haraç kesmeler başını almış gidiyor. Urfa halkı zaten sabrı fazla olmayan bir memleket.Onların istihdam edilmeleri gerekiyor.Şehir içinde olmaları yanlış, bu durumun önüne geçilmezse ilerde durdurulamaz bir hal alacaktır.”

Bobinajcılık yapan İbrahim Kılıç(30) ise  şunları belirtti;

“Bizim eksik olan tarafımız gençlerimizin meslek sahibi olmamasıydı.Şimdi ki gençler meslek sahibi olmak yerine daha kolay para kazanma daha kolay işlerde çalışma hevesi olduğu için, Suriye’den gelen göçmenler işçi çalıştıran esnafın işine çok yaradı. Esnafın bütün ihtiyaçlarını karşılayacak durumdalar. Bu sadece esnaflar için geçerli değil inşaatta çalışanlar özellikle daha çok işçi daha az maliyette olmaları inşaat sektörü için bir artı oldu. Kalifiyeli elemanlar yok, meslek liseleri yerine normal liseler tercih edilince elaman bulma noktasında gerçekten sıkıntılar yaşıyoruz. “ dedi.

Sulama ekipmanları satışı yapan Esnaf  Mehmet Dilbaş  (33) ise şu açıklamalarda bulundu;

“Maalesef bu sadece Şanlıurfa’nın değil Türkiye’nin kaderi işsizlik. Ama bu sorunun olduğuna ben inanmıyorum çünkü iş çok ama işi yapacak olan eleman yok, yani kaliteli işi bilen eleman sıkıntısı var.

 Türkiye’nin her yerinde bu böyle.Bizim gençlerimiz kahvehanelerden çıkmıyor,  uygun işler olsa bile belli bir ücretin altında çalışmam derler ”dedi.

İşsizlik artışı ve kalitesiz elemandan yakınan esnaf her şeyin düzeni gireceğini umut ediyorlar.

Bu haber 1541 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum