Reklam

Gazetecilerin gözünden gazetecilik

Şanlıurfa’da sahada çalışan gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde sektör hakkında konuştu.

Gazetecilerin gözünden gazetecilik
Editör: Urfa Haber 63
10 Ocak 2021 - 14:51
Gece gündüz demeden Şanlıurfa’da sahada çalışan ulusal, yerel basın mensupları 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde, sektör hakkında konuştu. Gazeteciler sahada yaşadıkları sorunları dile getirirken yeni yılda ise yaşadıkları sorunların son bulması için destek istediler.
Gazeteci meslektaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz röportajlar şöyle;
“ÇALIŞAN GAZETECİ ARKADAŞLARIMIZIN ALLAH YARDIMCILARI OLSUN”
Sabah Gazetesi ve Türkiye Spor Yazarları Şanlıurfa temsilcisi Mehmet Yıldırım: “Gazetecilik zor bir meslektir özellikle doğu ve Güneydoğu'da görev yapmak daha zor çünkü haber yaptığın zaman akrabası olur, yakını olur, arkadaş olur bundan dolayı bu bölgelerde haber yapmak, çalışmak zor. Çalışan gazeteci arkadaşlarımızın Allah yar ve yardımcıları olsun başta Şanlıurfa'da olmak üzere tüm gazeteci arkadaşlarımızın 10 Ocak gazeteciler gününü kutluyorum kendilerine başarılar diliyorum” dedi.
 “TUTUKLU GAZETECİLERİN SERBEST BIRAKILMASI LAZIM”
Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması lazım diyen Gazeteci Ali Leylak: “Ben gazeteciliği yaklaşık 24 yıldır aktif olarak devam ediyorum halen Şanlıurfa Demirören Haber Ajansının temsilcisi olarak çalışmaktayım. Bildiğiniz gibi 1.5 yıldır pandemiden dolayı özelikle gazetecilere büyük iş düşüyor zaten vatandaşlar kısıtlamada evde otururken gazeteciler sürekli sahada sürekli haber peşinde bu anlamda gazetecilere çok yük düşmektedir. Yine yapmış oldukları haberlerden dolayı cezaevlerinde olan gazetecilerin biran önce serbest bırakılmasını istiyorum. 10 Ocak Gazeteciler Günü dolaysıyla özelikle sahada olan gazetecilerin gününü kutluyorum” dedi.
 “PANDEMİDEN DOLAYI ÇOĞU GAZETECİ İŞSİZ KALDI”
Pandemiden dolayı çoğu gazeteci işsiz kaldığını ifade eden Gazeteci Özlem Dikmen: “Özelikle özgür ve nesnel haber yapma şansı birçok Gazetecinin elinden alındığını görüyoruz. Muhabirlerin özelikle sahada yaşadığı sıkıntılara gelecek olursak, özelikle pandemi döneminde birçok gazeteci arkadaşlarımız işsiz kaldı yani bu noktada birçok gazeteci kendine oto sansür uygulamak zorunda kalıyor bu sorunlarla çok sık karşılaşıyoruz. Şanlıurfa’da bir dönem kadın gazetecileri görmüyorduk şuanda kadın gazeteciler sahada olsa da ben yeterli önemi gördüklerini düşünmüyorum. Burada tüm meslektaşlarımın ve kadın gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü kutluyorum” dedi.
 “YETKİLİLERDEN YETERİNCE BİLGİ ALAMIYORUZ”
Yetkililerden yeterince bilgi alamadıklarını ifade eden Gazeteci Mehmet Er: “Sahada çalışan arkadaşlarımızın en büyük sıkıntısı Şanlıurfa’da bulunan yetkili müdürlerden yeteri bilgi alamamaktır. Bir bu konu hakkında bilgi almak istiyoruz dediğimizde bakanlıktan izin almanız gerekiyor diyorlar. Bir diğer sorun ise, yılardır basın kartı sahibiyim basın kartının Şanlıurfa’nın kurumları tarafından yeterice önemsemiyorlar. Vatandaşlar basit bir konu olsa bile konuşmuyorlar sorduğumuz soruların cevabını alamıyoruz” ifadelerini kullandı.“ EMNİYET EKİPLERİNİN MÜDAHALELERİNİ AŞMAK İSTİYORUZ”
Emniyet ekiplerinin müdahalelerini 2021 yılında aşmak istediklerini ifade eden Gazeteci Bekir Şeyhanlı: “Biz Gazeteciler bir olay olduğunda onu tarafsız bir şekilde izleyicilere ve okuyuculara aktarmak için canla başla çalışıyoruz. Gazeteciler olarak zaman zaman karşılaştığımız sorunlar, olay yerine gittiğimizde olaya müdahil olan kişiler bize saldırabiliyor bunu geçtik artık bunu normal görüyoruz sürekli yaşadığımız için ama bazı durumlarda ise emniyet ekipleri görüntü çektiğimiz esnada siz kimsiniz, kameramızı indirmeye çalışıyor biz bu sorunları 2021 yılında aşmak istiyoruz” dedi.


“GAZETECİLİK REKLAM VERENLERİN ARKASINDA GİDİYOR”
Gazetecilik reklam verenlerin arkasında gittiğini söyleyen Gazeteci Abdurrahman Kır: “Öncelikle gazetecilik geniş bir alanı kapsıyor bizde bu işinde küçük bir kısmını yapmaya çalışıyoruz amacımız kamu hizmeti sunmak ama gördüğüm kadarıyla gazetecilik artık kamu yararı dışında reklam verenlerin ve destek verenlerin arkasında gidiyor yani özgün haber yapıldığını düşünmüyorum.  İnsanların gözünde maalesef gazetecilik eskisi gibi meslek olmanın ötesinde bir iş olarak görünüyor çünkü şuanda herkes sektöre girebiliyor yani bu işin belli bir kurallı yok yani sektörün dışında gelen biri rahatça gazeteci olabiliyor” dedi.

“SOSYAL MEDYADA HERKES KENDİNİ GAZETECİ SANIYOR”
Sosyal medyada herkesin kendini gazeteci sandığını söyleyen Gazeteci Mehmet Halhalli : “Ülke genelinde baktığımızda gazeteciler ekonomik olarak sıkıntılar yaşıyor Şanlıurfa üzerinde baktığımızda ise çevre ilere göre daha iyi olduğunu söyleyebiliriz hem görsel hem de habercilik anlamında olsa Şanlıurfa gerçekten iyi noktada diyebiliriz. Şanlıurfa’da önemli sorunlardan bir tanesi de, sosyal medyada herkes kendini gazeteci sanıyor buda gazeteciler için sıkıntı oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
“GAZETECİLER ENGELLEMELERLE KARŞILAŞIYOR”
Gazeteciler engellemelerle karşılaşıyor diyen Gazeteci Abdurrahman Uğurlu: “Enfermasyon kaynağının ana aktörü olan basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü tebrik ediyorum. Gazeteciler, basın mensupları savaşa şiddete ve çeşitli zorluklara rağmen görevlerini en güzel şekilde yapmaya çalışıyorlar. Tabi ki gazetecilerin yılda bir kez hatırlanmasını ben uygun görmüyorum, gazetecilere toplum olarak, devlet yetkileri tarafından her türlü destek verilmeli. Gazeteciler görevini icra ederken çeşitli kısıtlamalarla ve engellemelerle karşılaşıyor umuyoruz ki bu engellemeler kaldırılır ve gazeteciler rahat bir ortamda görevlerini ifa ederler” dedi.
“BİZİ KÜÇÜK DÜŞÜRDÜKLERİ DURUMLAR OLUYOR”
Bizi küçük düşürdükleri durumlar olduğunu söyleyen Gazeteci Mahmut Karadağ: “Şanlıurfa üzerinde gazetecilik yoğun bir şekilde devam ediyor. Biz gazeteciler olarak zorluklarla da karşılaşıyoruz röportaja çıkınca vatandaşlar tuhaf tuhaf bakıyor kimse bir konu olunca konuşmuyor hata bizi küçük düşürdükleri durumlarda oluyor yani bundan dolayı vatandaşlarında bizim mesleğe karşıda duyarlı olmaları gerekiyor ve buradan tüm gazetecilerin gününü kutluyorum” diye konuştu.
 
Bu haber 907 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum