Reklam

Eylemler büyük tahriplere neden oldu

Bir yandan Kobani’nin IŞİD’in eline geçmemesi için Türkiye’nin yardım edip etmeyeceği tartışılırken, öte yandan Kobani için yapılan eylemlerin tartışması yapılıyor.

Eylemler büyük tahriplere neden oldu
Editör: Urfa Haber 63
16 Ekim 2014 - 06:26

Bir yandan Kobani’nin IŞİD’in eline geçmemesi için Türkiye’nin yardım edip etmeyeceği tartışılırken, öte yandan Kobani için yapılan eylemlerin tartışması yapılıyor.

Suriye’nin Halep kentine bağlı Kobani bölgesinin IŞİD terör örgütünün eline geçmemesi için mücadele veren PYD’ye Türkiye’nin silah yardımı yapmasını isteyen eylemciler, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin başta olmak üzere birçok kentte gösteri yapıp kamu malına zarar verdi. Resmi rakamlara göre 31 kişinin de öldüğü eylemlerin tartışması hala sürüyor.

HDP cephesi şiddete taraf olmadıklarını söyleyip, meydana gelen olaylar için üzgün olduğunu söylerken, AK Parti cephesi de provokatörlüğe izin verilmeyeceğini söylüyor. Bir yandan kuşatma altında olan Kobani’nin kurtarılması için verilecek mücadelenin tartışmaları sürüyor, bir yandan da eylemlerde meydana hasar ve can kayıpları konuşuluyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’de provokatörlüğe asla izin verilmeyeceğini söylerken, HDP Genel Başkanı Demirtaş da, yaptığı açıklamada, eylemcilerin şiddetten uzak durmasını istemişti.

Yapılan eylemlerde Şanlıurfa’da birçok araç ve işyerine zarar verilirken, diğer illerden farklı olarak ölen olmadı. Diyarbakır, Siirt, Adana ve İstanbul’da eylemler sırasında hayatını kaybedenler olurken, olayların sakinleşmesinin ardından kamu malına zarar verenler tespit edilmeye çalışılıyor.

HDP milletvekili Altan Tan, sokak çağrısı yaparken, özenli davranmaları gerektiğini söyledi. Yakıp yıkmalarla bir yere varılmayacağını söyleyerek, şiddetin çözüm olmadığını kaydetti.

Bu aralar Türkiye’nin gündemi iki başlıkta toplanırken, yaşanan tüm bu olayların ardından Türkiye’nin nasıl bir yol izleneceği merak ediliyor. Türkiye’nin IŞİD karşısında alacağı kararlar merak konusu olurken, çoğu kişi de Türkiye sınırı için tehdit oluşturan IŞİD’in engellenmesi için Türkiye’nin koalisyon güçlerine katılmasını istiyor.

Yapılan hasarlı eylemlerin ardından konuşan Başbakan Davutoğlu, Türkiye’de bu tür olayların daha önce de olduğunu ancak bu olayların provokatörler tarafından yapıldığını söyledi.

Çözüm süreci devam ederken, bu olayların yaşanması, birçok kişinin, “çözüm süreci baltalanmak isteniyor” demesine de neden oldu. Çözüm sürecinin başlamasının ardından Türkiye’de çatışma ve ölümler azalırken, yapılan son eylemlerde 31 kişi hayatını kaybetti.

Yapılan izinsiz gösterilerde polisin sert müdahalesi olurken, bir yandan polisin müdahalesi, diğer yandan eylemciler neden olduğu zararlar konuşuluyor. Tüm bu olaylara neden olan Kobani ise, hala IŞİD tehdidi altında bulunuyor. Türkiye’nin Kobani’nin kurtarılması doğrultusunda IŞİD’e karşı durmasını isteyen bazı vatandaşlar da, Türkiye’nin IŞİD’e müdahale etmemesi olarak değerlendirdi.

Kobani’nin düşmemesi için Türkiye’nin gerekli mücadeleyi vermesi halinde bu olayların yaşanmayacağını söyleyen vatandaşlar, ayrıca şiddet olaylarına karışan kişileri de desteklemediklerini söyledi.

Hiçbir konuda şiddetin çözüm olmadığını belirten vatandaşlar, Türkiye’nin bundan sonra atacağı adımları merak ettiklerini belirtti. Ali ÇETİNKAYA

Bu haber 980 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum