Reklam
Reklam

Güneydoğu'nun kanayan yarısı çocuk gelinler

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde Suruç Çatom Bünyesinde başlatılan Çocuk Gelinler semineri Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi'ne kız öğrencilerine kısa film ve slayt eşliğinde çocuk gelinlerin dramı gösterildi.

Güneydoğu'nun kanayan yarısı çocuk gelinler
Editör: Urfa Haber 63
19 Ocak 2017 - 06:30

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde faaliyet gösteren Suruç Çatom, Suruç Kadınlarına ve Suriyeli ailelere yönelik başlattığı ” Çocuk Gelinler” semineri öğrencileri kapsadı. Suruç ilçesinde bulunan Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi'ne kız öğrencilerine kısa film ve slayt eşliğinde çocuk gelinlerin dramı anlatıldı.

Son dönemlerde gündemden düşmeyen çocuk gelin olayları üzerine TÜİK Türkiye geneli çocuk gelin haritasını yayınladı. TÜİK'in verilerine göre haritanın tepesinde %15,3 ile Kilis son sırada ise %1 ile Tunceli yer aldı. Söz konusu listede Şanlıurfa %8 ile 20. sırada yer aldı.

Bölgede yapılan araştırmalarda çocuk yaşta gelin olan kızların ve arkadaşların hikayeleri bir birine benziyor.  Yapılan seminerlerde arkadaşları küçük yaşta gelin olan kız çocukların anlattıkları düşündürüyor,  çocuk yaşta akranları gelin olanlar 14 yaşında evlendirilen küçük kızdan, çocuğunu kocasına bırakıp sokakta oyun oynamaya giden anneden, “Daha çocuğum, benden gelin olur mu anne” diye tepki gösteren liseli kıza kadar pek çok dram yer alıyor.

Güneydoğu'da yaşanan çocuk gelinler karşı Suruç çatom öğrencileri bilgilendirmeye başladı. Kız çocuklarına eğitim, kadına yönelik şiddet, ailelerin bilinçlendirilmesi gibi  eğitimler verilmeye başlandı.

Seminerle ilgili bilgi veren Çatom Müdürü Hacer Karakuş, "Kadınlara yönelik yaptığımız Çocuk Gelinler eğitimi bu kez okul çağındaki kızlara seminer ve kısa film eşliğine vermeye başladık, Kız çocuklarında erken evlilik neticesinde fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak olumsuz etkinin,  özellikle kızlar başta olmak üzere aileleri yakından ilgilendiren bu seminerlere önem veriyoruz" dedi.

Bu haber 1238 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum