Hakkında
Kripto para tamamen dijital, şifrelenmiş bir sanal para birimidir. Kripto para dolandırıcılığı suçu kripto paraların hileli yöntemlerle haksız bir şekilde ele geçirilmesine dayanan bir dolandırıcılık suçudur. Bu suç online üzerinden kişileri çeşitli şekillerde kandırarak, hileli yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Uygulamada en sık karşılaşılan kripto para dolandırıcılık türleri şunlardır;PHİSİNG TUZAKLARI
Bir diğer adıyla oltalama olarak tabir edilen bu tuzakta, dolandırıcıların rastgele kullanıcıların hesaplarına e-mail gönderdikleri çevrimiçi saldırı türüdür. Sosyal medya uygulamaları içerik ve tasarım olarak birebir taklit edilmektedir ancak URL bağlantısı farklıdır. Kişi buna dikkat etmeden bu bağlantıya kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapmaktadır. Sahte siteye giriş yapıldıktan sonra kişinin e-mail adresi, kullanıcı adı ve şifresi saldırganlar tarafından ele geçirilmektedir. Burada kişinin dikkat etmesi gereken önemli husus URL adresi mutlaka kontrol edilmelidir.
SAHTE KRİPTO PARA BORSALARI
Yabancı kripto para borsalarına benzeyen tasarım ve içeriğe sahip sahte siteler bu suçta araç olarak kullanılmaktadır. Kullanıcılar sitenin alan adını hosting kayıtlarını, adres ve iletişim bilgilerini mutlaka araştırmalı, bilmedikleri sitelerde hiçbir şekilde yatırım yapmamaları gerekmektedir.
SAHTE KRİPTO PARALAR
Yatırımcılar gerçekte hiç var olmayan kripto paralar üzerinden dolandırılmaktadırlar. Kişiler yatırım yapacakları kripto paranın gerçekte var olup olmadığını belli başlı finans sitelerinden kontrol ve teyit ettikten sonra yatırımlarını yapmaları gerekmektedir.
Kripto para dolandırıcılığında uygulamada en çok görülen bir diğer yöntem ise kişilere sms veyahut sosyal medya hesapları üzerinden ulaşıp, kendilerine bir miktar para attıktan sonra paralarını kripto para üzerinden değerlendirip gönderilen paranın çok üstünde bir miktar kazanabileceklerine dair vaatte bulunulmasıdır. Kişi failin hesabına örneğin 1000 TL attıktan sonra fail bir süre sonra parasının değerlendiğini söyleyip kişiye %100 kazanç sağladığını söyleyip 2000 TL atmaktadır. Bu dolandırıcılık önceleri küçük miktarlar ile başlamaktadır. Sonrasına 3000 TL, 4000 TL olarak devam etmektedir. Daha sonra kişiye büyük oynamazsan büyük kazanmazsın gibi tavsiyeler verilmektedir. Zaten kişi küçük miktarlardan para kazandığı düşüncesi ile faille arasında bir güven bağı oluşturmaktadır. Daha sonrasında kişi yüksek miktarlarda para yatırdığında daha yüksek kazanç sağlayacağını vaat eden fail ortadan kaybolmaktadır ve kişi parasını geri alamamaktadır. Ancak bazı durumlarda kişilere vergi veyahut masraf adı altında biraz daha para yatırırsa tüm parasını fazlasıyla geri alacağı gibi vaatlerde bulunarak kişiyi defalarca dolandırmaktadırlar.
Bu tür durumlarda kişilerin vergi ya da masraf adı altında hiçbir şekilde para yatırmamaları gerekmektedir. Bunun yerine mağdurlar vakit kaybetmeden ivedi bir şekilde yasal işlemleri başlatmaları gerekmektedir.
- 1 Temmuz 2024 Sonrası Konut Kiralarının Arttırılması - 27 Haziran 2024
- SINIR DIŞI (DEPORT) KARARI NEDİR? NASIL KALDIRILIR? - 10 Haziran 2024
- FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ – TRAFİK CEZASI İPTALİ - 13 Mayıs 2024
- İNSANİ İKAMET İZNİ - 07 Mayıs 2024
- MOBBİNG VE KIDEM TAZMİNATI HAKKI - 24 Nisan 2024
- İMAM NİKAHLI EŞİN HUKUKİ HAKLARI - 16 Nisan 2024
- 8. YARGI PAKETİ - 13 Mart 2024
- KRİPTO PARA DOLANDIRICILIĞI - 28 Şubat 2024