Urfalı kızların eğitimi yarı yarıya

Şanlıurfa’da Kız çocuklarının okullaştırılması ve okula devam etmesi projesi kapsamında bugün STK, Kanaat önderleri ve Basın mensuplarıyla toplantı düzenlendi. Şanlıurfalı kız çocuklarının yüzde 50’sinin okula gittiği öğrenildi.

Urfalı kızların eğitimi yarı yarıya
Editör: Urfa Haber 63
17 Aralık 2015 - 11:03

Şanlıurfa’da Kız çocuklarının okullaştırılması ve okula devam etmesi projesi kapsamında bugün STK, Kanaat önderleri ve Basın mensuplarıyla toplantı düzenlendi. Şanlıurfalı kız çocuklarının yüzde 50’sinin okula gittiği öğrenildi.

 

Özel bir otelde gerçekleşen toplantıya STK temsilcileri, Emniyet Personelleri, Kanaat önderleri, Milli Eğitim Yetkilileri ve Basın mensupları katıldı. Toplantıda açılış konuşması yapan Şanlıurfa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Cumali Yılmaz, Şanlıurfa’da kız çocuklarının okullaşma oranında artış olduğunu belirtti.

 

Kısa adı KİP olan Kız çocuklarının okullaştırma projesi hakkında bilgiler aktaran Milli Eğitim Şube Müdürü Cumali Yılmaz: “ Kız çocuklarını okula kazandırma projesi (KİP) hakkında Milli Eğitim verilerinden bahsetmek istiyorum. Yaklaşık 600 bin öğrencimiz var, ilköğretim, orta öğretim olmak üzere 50 Binde Suriyeli misafir öğrencilerimizle birlikte Şanlıurfa 650 Bin öğrencisi olan büyük bir eğitim şehri konumunda. Mesleki ve teknik eğitimdeki öğrenci sayımız genel orta öğretim içerisinde 109 bin öğrencimiz orta öğretim içerisinde. Yaklaşık 40 bini mesleki ve eğitim okul ve kurumlarında eğiştim öğretim anlamında yararlanmakta. Özellikle kız çocuklarının eğitime katılması onların devamının sağlanması yönünde çalışmalar çerçevesinde ilimizde 69 tane pansiyonumuz bulunmakta. Bu 69 pansiyon içerisinde 4841 kız öğrencimiz, 5599 erkek öğrencimiz toplam 10 Bin 840 öğrencimiz bu pansiyonlu okullarda barınmakta ve eğitim öğretimlerine bu şekilde devam etmekteler. Bu yıl ilköğretime kayıt olan 59 öğrencimizden yaklaşık 30 Bini kız öğrenci. Sayıya baktığımızda yüzde elli oranında kız öğrenci sayımızın tamamına yakın okullara kayıt olmuş vaziyette. Kız çocuklarının okullara kazandırılması bakımından Şanlıurfa ilimiz oldukça iyi bir noktaya geldi. Bu KEP 2 projesi yaklaşık 2011 yılında KEP 1 projesi adı altında kız çocuklarının eğitime kazandırılması projesi adı altında Şanlıurfa’da uygulandığını” söyledi.

 

KİP Projesinin sadece Şanlıurfa olmadığını ve 15 ilde gerçekleştirildiğinin altını çizen Milli Eğitim Şube Müdürü Cumali Yılmaz: “ Bu sadece Urfa’da değil, Güneydoğu ve Doğu illerimizin 15 ilinde bu proje uygulandı. KEP 2 projesi ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 15 pilot ilde Mi, Bitlis, Siirt, Batman, Bingöl, Ağrı, Kars,  Erzurum, Iğdır, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Van, Şırnak ve Hakkâri illerinde yoğunlaştı. Bu illerde 2 yıl sürecek ve bu faaliyetlerde on binlerce eğitimci, yerel kanaat önderi, aile ve çocuğa doğrudan ulaşılacak, saha araştırmaları yapılacak, eğiticiler eğitilecek, çalış taylar, seminerler ve festivaller düzenlenecek. Ayrıca, kent merkezlerinde köylerde binlerce aileye ziyaretler gerçekleştirilecek. Medya yolu ile de geniş kitlelere ulaşılması hedefleniyor. Projenin temel amacı başa mesleki ve teknik eğitim olmak üzere orta öğretimin kapasitesinin arttırılması, özellikle kız çocuklarının mesleki becerileri ve iş gücü yeterliliklerinin iş piyasasına girişimi açısından arttırılması yoluyla özellikle orta öğretimdeki kız çocukları için okullaşma oranlarının arttırılması hedefleniyor. KEP 1 projesi ile önce okullaşma oranının arttırılması, şimdide okula devamının sağlanması ve özellikle kız çocuklarının okula devam oranının arttırılması hedefleniyor. Bu projeler ilimizde Pazartesinden itibaren 4 gün boyunca bilgilendirme toplantısı gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda toplantıya icabet ettiğiniz için herkese teşekkür ediyorum“ diye konuştu.

Bu haber 1079 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum