Reklam
Reklam

Urfa'nın tescilli ürünü Birecik patlıcanı sofraları süslemeye başladı!

Şanlıurfa'da coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Birecik’in mezra patlıcanı Pazar tezgahlarında yerini aldı.

Urfa'nın tescilli ürünü Birecik patlıcanı sofraları süslemeye başladı!
Editör: Urfa Haber 63
05 Ağustos 2023 - 09:27
Gastronomi kenti Şanlıurfa’da patlıcan kebabı, yaz mevsiminin gelmesiyle ve damakta bıraktığı eşsiz lezzetle sofraları süslemeye devam ediyor.
2016 yılında coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Birecik patlıcanın hasadına başlandı. Birecik patlıcanı lezzetini Fırat suyundan alıyor. Hasat dönemi Ağustos ayında başlıyor, Kasım ayında son buluyor.
Türk Patent ve Marka Kurumunca 20.06.2017 tarihinde "Birecik patlıcanı" ismiyle coğrafi işaret belgesiyle tescillenen yöresel ürün, Fırat Nehri kenarında bulunan ilçenin mikro klima özelliği sayesinde lezzetiyle biliniyor.
Menşur Birecik patlıcanı, yuvarlak olarak kesildikten sonra parçalarının arasına zırhlanmış kuzu eti konularak yapılan kebabıyla damaklarda ayrı bir tat bırakıyor. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistler Patlıcanlı kebabı yemek için ilçeye geliyor.
TESCİLLİ BİRECİK PATLICANI
Birecik Patlıcanı; Türkiye’de yetişen diğer yerli patlıcan çeşitlerinden farklı morfolojik özelliklere ve tada sahip tarım ürünüdür. Meyve et rengi beyazımsı olup çekirdeklilik çok azdır, meyve eti yumuşaktır. Yıllardır, bölgede tek çeşit olarak yetiştiriciliği yapılan Birecik patlıcanı, saflaşma göstermiş ve homojenlik göstererek köy çeşidi olma özelliğini de kazanmıştır.
Ticari hasatta meyve kabuğu düz ve rengi orta derecede mor renklidir. Meyve et rengi beyazımsı olup çekirdeklilik çok azdır, meyve eti yumuşaktır. Bu özelliğinden dolayı patlıcan kebabında ve diğer patlıcan yemeklerinde tercih edilmektedir. İlçemiz kenarından akan Fırat nehrine yakın alanlarda oluşan tarım arazilerinde yoğun olarak patlıcan üretimi yapılmaktadır. Fırat nehrinin kenarında olması nedeniyle Birecik mikro klima iklim özelliğindedir. Bu mikro klima iklim özelliği Birecik bölgesinde daha erkenci sebze yetiştiriciliğini mümkün kılmaktadır. Ayrıca, bitki deseninde ve yetiştirme şeklinde komşu ilçe ve kasabalardan farklılıklar göstermektedir.
Birecik Patlıcanı, ilçesinde, ilçenin güney kısmında yer alan, özellikle Mezra Mahallesi başta olmak üzere, Fırat Nehri boyunca uzanan tarım arazilerinde yetiştirilmektedir. Birecik patlıcanı uzun yıllardır bölge halkı tarafından, bölgenin tarım alanları ile evlerin yanındaki bahçelerde yetiştirilmekte ve bölge halkının geçim kaynağını oluşturmaktadır.
Mutfağımızın vazgeçilmezi olan Birecik Patlıcanı, 20.06.2017 tarihinde Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir.
 
Bu haber 658 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum