Reklam

Urfa kurtuluşunun ateşlendiği evin çevresi tepkilere neden oluyor!

Urfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunda 12’ler olarak bilinen Müdafaayı Hukuk Cemiyeti’nin ilk toplantısını yaptığı Güllü Osman Efendi’nin evinde bitişindeki yıkık görüntüler tepkilere neden oldu.

Urfa kurtuluşunun ateşlendiği evin çevresi tepkilere neden oluyor!
Editör: Urfa Haber 63
28 Aralık 2023 - 11:40
Eyyübiye ilçesi Göl Mahallesi Şişli sokakta yer alan 12’ler olarak bilinen Müdafaayı Hukuk Cemiyeti’nin ilk toplantısını yaptığı Güllü Osman Efendi’nin evinin bitişiğindeki binanın yıkılması Urfa’nın düşman işgalinin fitilinin ateşlendiği evi de etkiliyor.
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde aralarında Şanlıurfa’nın olduğu 11 ilde etkili oldu. Depremde yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybetti. Binlerce bina yıkıldı.
12’ler olarak bilinen Müdafaayı Hukuk Cemiyeti’nin ilk toplantısını yaptığı Güllü Osman Efendi’nin evinin bitişiğindeki evde hasar gördü. Evin karşısından 1574 yılında yapılan tarihi Sultanbey camisi de bulunuyor.
Yazdığı kitaplarla 'Milli Mücadele' yıllarına ışık tutan Av.Müslüm Akalın, Göl Mahallesinde bulunan Güllü Osman Efendi Evinin koruma altına alınması ve müzeye çevrilmesi için yetkililere çağrı yaptı.
 “URFA KUVAYİ MİLLİYE CEMİYETİNİN İLK TOPLANTISININ YAPILDIĞI YERDİR”
Evin Milli tarihi kurtuluş bakımından çok önemli bir mekânın olduğunu vurgulayan Av. Müslüm Akalın, “Burası 4 Eylül’ü 5 Eylül’e bağlayan 1919 yılında Urfa Kuvayi Milliye Cemiyetinin ilk toplantısının yapıldığı yerdir. Burada yapılan toplantıda ve neticesinde 2 ay boyunca çeşitli görüşmeler yapıldıktan sonra Şanlıurfa’da Ekim ayının başlarında Müdafiyi Hukuk Cemiyeti Kurulmuş ve Fransız işgaline karşı yoğun bir mücadele başlamıştır. Bu evin sahibi diğer Kuvayi Milliye üyelerini davet eden Gülizade Osman Efendidir” dedi.
“MİLLİ KURTULUŞ MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”
Burada bulunan evin kamulaştırarak bir Milli Kurtuluş Müzesi haline getirilmesini isteyen Müslüm Akalın, “Bu konuyla ilgili önceden görüşmeler yapılmıştı fakat bir türlü gerçekleştirilemedi. Deprem dolayısıyla eski binaların gördüğü zararın diğer yapıları etkilemesi nedeniyle burada ki evler zarar görmekte. Bitişikteki yıkılan niteliksiz yapının bu evi’ de etkileme tehlikesini gözeterek buraya dikkat edilmesi konusunda yetkilileri uyarmak istedim bunun, kendilerinin bu durumdan haberdar olduklarını da biliyorum. Her iki kurumda üzerine düşeni yaptıklarını düşünüyorum bu bakımdan buranın bir an önce bir müzeye dönüştürülmesi konusunda bir temellide bulunuyorum, Ayrıca Güllü Osman Efendi’nin evinin karşısında 1574 yılında yapılan tarihi Sultanbey camisi bulunuyor. Buralar tarih kokuyor sahip çıkmamız gerekir” şeklinde konuştu.
URFA’NIN ATEŞİNİ FİTİLLEYEN 12’LER
"Kuva-yi  Milliye ile Fransa'nın arasında gerçekleşen, Kuva-yi  Milliye'nin kazandığı muharebe" olarak  bilinen ve 12’ler olarak bilinen Eski İdare Meclisi azasından Belediye Reisi Hacıkâmilzade Hacı Mustafa Efendi, Barutçuzade Hacı İmam Efendi, Eşraftan tüccar Hacıkâmilzade Hacı Mustafa Reşit Efendi, Mollazade Mahmut Efendi, 5. Polis komiserliğinden müstafi Arabi kâtibizade Şakir Efendi, Güllüzade Osman Efendi, Esnaftan Şellizade Ali Ağa, Tüccardan Nebozade Hacı İmam Efendi, Eşraftan Hacı Bedirağazade Halil Ağa, Jandarma tabur mülhakı İzmirli Adil Hulusi Efendi, Takım kumandanlarından mülazımıevvel Hüseyin Pertev Efendi, ve Jandarma Çavuşu Sofizade Hacı Mustafa Çavuş Güllü Osman Efendi’nin evinin toplandı.
SULTANBEY CAMİ
Akarbaşı semtinde Çift Kubbe'ye çıkılan yol üzerindedir. Bir kitabesi vardır. Camiin giriş kapısı üzerindeki kitabesinde; Sultan Bey Mescidi’nin Sultan III. Murad (1574–1595) devrinde 1587 (hicri 995) yılında, Emir Sultan Ahmed Bey tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Bu zatın kabri de caminin altındadır. Sultan Hamamı Emir Sultan Ahmed tarafından yaptırılmış olabilir.
 
Bu haber 620 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum