Reklam
Reklam

Şanlıurfalı çiftçilerin yüzü yağmur ile güldü

Şanlıurfa'da yağan kar ve yağmur kuraklık endişesi yaşayan çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Şanlıurfalı çiftçilerin yüzü yağmur ile güldü
Editör: Urfa Haber 63
25 Ocak 2021 - 13:55 - Güncelleme: 25 Ocak 2021 - 13:58
Şanlıurfa’da tarımın yaygın olduğu Harran ovasında üreticilerin kuraklık endişesi yağan kar ve yağmurla sona erdi. Son aylarda yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesinin azaldığı Atatürk barajında geçtiğimiz hafta etkili olan sağanak yağmur ve kar su seviyesini yeniden yükseltti.
Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan ve yaklaşık 6 milyon 394 bin dekar alanda hububat tarımının yapıldığı kentte, son günlerde etkili olan yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü. Ürünlerin yetişmesinde önemli bir rol oynayan kar ve yağmur toprağı doyurdu. Yağışın ardından kurumak üzere olan sulama kanalları da nefes aldı.
Harran ovasında  ilkbahar aylarının yağışsız geçmesi, kış aylarının da yeterince yağışlı olmaması nedeniyle bölgede yaşanan kuraklık çiftçileri tarlalarına ektikleri buğdayları sulamaya teşvik etmişti. DSİ geçtiğimiz günlerde Harran ovasındaki kanallara su vermeye başlamıştı. Yaşanan kuraklığın ardından etkili olan sağanak yağışlar Şanlıurfa’da  çiftçilik yapan vatandaşların yüzünü güldürdü. Aşırı kuraklıktan dolayı kuruma aşamasına gelen ürünlerinin yağışla birlikte tekrardan canlandığını söyleyen çiftçiler, toprağın suya doyduğunu ifade ettiler.
Çok yağışın da çok kuraklığın da bir afet olduğunu dile getiren Eyyübiye ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürü İsa İzgi, " Geçtiğimiz gün yağan kar, yeri ve zamanında yağan bir kardır. Çiftçimiz bundan çok mutlu. Topraklarımız üzerindeki mikroplar gitti, yenilendi. Yer altı sularımız oldukça zenginleşti. Gayet güzel bir durumdur.  Yağışın yavaş yavaş olması ve sel baskınlarının olmaması çok iyi oldu. Tarlalar zaten suya açtı ve toprak suyu emdi. buğdayın suya ihtiyacı vardı. O ihtiyaç giderildi. Önümüzdeki günlerde de yağışlar olursa kuraklık bir miktar azalacaktır. Şu an sulama yapılmadığı için masraflar da azalmakta. Bu yağışın ileriki günlerde de devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.


Bu haber 743 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum