Reklam
Reklam

Şanlıurfa'da sulama kanalları her yıl onlarca can alıyor

Yaz mevsiminin ve sıcak günlerin yaşanmaya başlandığı Şanlıurfa’da boğulma vakalarına dikkat. Her yıl yaz aylarında onlarca Şanlıurfalı sulama kanallarında serinlemek amacıyla neredeyse ölüme kulaç atıyor.

Şanlıurfa'da sulama kanalları her yıl onlarca can alıyor
Editör: Urfa Haber 63
27 Mayıs 2021 - 11:54 - Güncelleme: 27 Mayıs 2021 - 11:56
Sıcak havadan bunalan vatandaşların serinlemek için girdikleri kanallar veya baraj suyu ölüm riskini de beraberinde getirebiliyor. Aileler çocukları için tedirginlik yaşarken, yapılan uyarılar ise ya havada ya da tabelalarda kalıyor.
HER YAZ AYNI MANZARA
Güneydoğu Anadolu Projesiyle Şanlıurfa’nın sulamaya geçmesiyle Yaz’ın sıcakların 45-50 dereceye ulaştığı kentte serinlemek için su kanallarında boğulmalarda büyük artış oluyor. Kent genelinde yaz aylarında çocukların serinlemek için girdiği kanallar tehlike saçıyor. Serinlemenin yanı sıra kanalların kenarındaki yolları kullanan sürücüler de her an ölümle karşı karşıya kalıyor. Kent genelinde son bir ayda 9 boğulma vakası görüldü.
PİKNİKLER ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR
Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında piknik ve mesire alanları için kısıtlamalar getirilirken bazı vatandaşlar gizli olarak sulak alanlara veya sulama kanallarına yakın yerlerde piknik yapıyor. Serinlemek için kanala veya baraj suyuna giren aile bireyleri hem kendilerini hem de tüm aileyi tehlikeye atabiliyor.  Piknik yapmaya giden aileden birisinin boğulma riski yaşaması nedeniyle ailenin kalan bütün fertleri zor durumdaki bireyi kurtarmaya çalışırken boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu tür ölümler de aile faciasına dönüşebiliyor.
UYARILARI DİKKATE ALAN YOK
Kentte sıcak günlerin gelmesiyle hemen hemen her gün bir veya daha fazla boğulma vakasının yaşandığı Şanlıurfa’da gerek Şanlıurfa Valiliği gerek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi gerekse de Emniyet Müdürlüğü sürekli uyarılarda bulunmasına rağmen ne yazık ki, söz konusu ölümlerin önüne geçilemiyor. Yapılan onca uyarıya ve yaşanan olaylara dikkat çekilmesine rağmen, gençler ya ailelerinden habersiz ya da aile bireyleriyle birlikte tehlikeli sularda yüzmeye devam ediyor. Bu da yapılan uyarıların gereken adrese ulaşmadığına işaret ediyor.  
’SU HAYATTIR, CAN ALMASIN’’
’Su Hayattır Can Almasın’’ sloganıyla çalışmalarını sürdüren DSİ 15. Bölge Müdürlüğü, sulama tesislerinde güvenlik amaçlı tel çift ve uyarı levhası yapım işini sürdürüyor.
HER YIL ORTALAMA 24 KİŞİ BOĞULARAK ÖLÜYOR!
Şanlıurfa'da Adli Tıp Grup Başkanlığı'nın verilerine göre 2001- 2008 yılları arasında çoğunluğu (% 67,7) sulama kanallarında olmak üzere 189 boğulma vakası yaşanmıştır. Şanlıurfa ilinde bu sekiz yıllık verilerine göre her yıl ortalama 24 kişi suda boğulma sonucu ölmekte.
 
Bu haber 1077 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum