Reklam
Reklam

Şanlıurfa'da Çölyak hastalığı ile ilgili seminer verildi

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü ve Şanlıurfa Çölyak Derneği işbirliğiyle ailelere Çölyak Hastalığı ile ilgili bilgilendirme semineri düzenlendi.

Şanlıurfa'da Çölyak hastalığı ile ilgili seminer verildi
Editör: Urfa Haber 63
09 Şubat 2024 - 10:05
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü ve Şanlıurfa Çölyak Derneği işbirliğiyle Çölyak bilgilendirme seminer düzenlendi. Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Dr.Demet Teker Düztaş ve Şanlıurfa Çölyak dernek Başkanı Hasan Doğan’ın konuşmacı olarak yer aldığı bilgilendirme toplantısında; Çölyak hastalığı, buğday, arpa ve çavdar gibi besinlerde bulunan glüten proteini, hastalığın belirtileri ve neler yapılması gerektiği ile ilgili bilgi verildi.
Karaköprü Belediyesi ek hizmet bina salonunda düzenlenen Çölyak bilgilendirme seminerine, Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Dr.Demet Teker Düztaş, Şanlıurfa Çölyak dernek başkanı Hasan Doğan ve Çölyak hasta aileleri katıldı.
ŞANLIURFA’DA 2 Bin 217 ÇÖLYAK HASTASI BULUNUYOR
Türkiye’nin en doğurgan ili olan Şanlıurfa’ya yılda yaklaşık 60 bin bebek Dünya’ya geliyor.  Son yıllarda sayıları artan çölyak hastaları Şanlıurfa’da da günde güne artmaya başladı. Kentte 2 Bin 217 çölyak hastası bulunuyor.
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ VE ÇÖLYAK DERNEĞİ BİLGİLDİRME SEMİNERİ DÜZENLEDİ
Şanlıurfa Çölyak Dernek Başkanı Hasan Doğan, “Şanlıurfa’da Çölyaklı kardeşlerimiz, İl Sağlık Müdürlüğü-Çölyak Derneği işbirliği ortak çalışmalarıyla Çölyak bilgilendirme seminerleri düzenledik. Ailelere çölyak bilgilendirmesi yapıldı. Gastroentroloji Uzm.Dr.Demet Teker Düztaş Hocamız ile birlikte katılan ailelere glütensiz yaşam ve İl genelinde Belediyeler aracılığıyla glütensiz ürünlere nasıl erişileceğini çölyak hasta ailelerimize anlattık. Ayrıca hocamız çocukların nasıl beslenmesi gerektiğini anlattı”dedi.
ÇÖLYAK HASTALARI NASIL BESLENECEK?
Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Dr.Demet Teker Düztaş glutenin (buğday, çavdar, arpa, yulaf gibi tahıllarda bulunan protein grubu), bağırsak sistemindeki besin maddelerinin emilimini sağlayan organellerin (villusların) yapısının bozulmasına neden olduğunu, böylece çölyak hastalığının ortaya çıktığını hatırlattı.
Düztaş, “Çölyaklıların yaşamları boyunca tahıl grubundan gluten içermeyen, pirinç, mısır, darı, kuru baklagiller, soya fasulyesi ve bunların unları (bezelye unu, nohut unu, bakla unu, soya unu) ve glutenden arınmış özel ürünler tüketmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmek için ihtiyaç olan besinleri gluten içermeyen tahıllar ve diğer ürünlerden almak herhangi bir soruna neden olmaz. Ancak, çölyaklılar yaşamları boyunca bu tip beslenmeye devam etmek zorundadır'' dedi.
Hasta yakınlarının katıldığı seminer soru-cevap ile sona erdi.

 
Bu haber 574 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum