Reklam

Şanlıurfa'da 20 dönüm alana karabuğday ekimi yapıldı

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde üretimine başlanan karabuğday çiftçinin ve çölyak hastalarının umudu olacak.

Şanlıurfa'da 20 dönüm alana karabuğday ekimi yapıldı
Editör: Urfa Haber 63
13 Haziran 2023 - 14:52
Viranşehir İlçesinde Kırbalı köyü Sanbar mezrasında ‘Kadın çiftçi Projesi’ kapsamında kadın çiftçilere sertifikaları verilip ilk defa kara buğday ekimi yapıldı.
Viranşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü hayata geçirilen ‘Kadın Çiftçi’ projesi kapsamında İlçede 20 dönüm alana ekimi yapılan "karabuğday" çölyak hastalarının umudu oldu.
KARABUĞDAY İLE BESLENİYORLAR
Türkiye'de yaklaşık 140 bin Şanlıurfa'da ise 2 bin 216 çölyak hastası var. Ömür boyunca glüten tüketmeden yaşayan çölyak hastalığının diyetten başka bir tedavisi yok.
İlk defa ilçede karabuğday ekimi yapıldı. Viranşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce hayata geçirilen ‘Kadın Çiftçi’ projesi kapsamında İlçede 20 dekarlık alana karabuğday ekimi yapıldı.
‘Kadın Çiftçi’ projesi kapsamında Kadınlar tarafından Kırbalı köyü Sanbar mezrasında 20 dönümlük alana ekilen karabuğday’ın glütensiz ürün yetiştirilmesi ve ailelere ulaştırılmasını hedeflendiği belirtildi.
ÇÖLYAK HASTALARIN BESİN KAYNAĞI
Yetkililer Türkiye için yeni bir bitki olan karabuğdayın, ülke coğrafyasında üretiminin yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini ifade ederek “Yüksek oranda protein içeren ve lif içermeyen  karabuğday aynı zamanda tam bir demir, fosfor ve magnezyum deposu. Glutensiz bir besin olan karabuğday; özellikle Çölyak hastaları için ideal bir besin kaynağı.
İlçe tarihinde ilk kez ekilen Karbuğday’ın hasadına yakın bir zamanda başlanacağı belirtildi
 
Bu haber 592 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum