Reklam

Önen, 'Türkiye-AB İlişkileri' toplantısında

AB ile ilişkiler Türkiye’nin temel bir dış politika konusudur

Önen, 'Türkiye-AB İlişkileri' toplantısında
Editör: Urfa Haber 63
12 Aralık 2014 - 11:35

     AB Uyum Dış İşleri Komisyonu Başkanları, Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ile Uluslar arası Parlamenterler Asamblelerinin Türkiye Delegasyon Başkanları, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı. Toplantıya AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (AGİT PA) Türk Gurubu Başkanı Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen ve Şanlıurfa eski Valilerinden AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı T.Ziyaeddin Akbulut da katıldı.

 

AB ile ilişkiler Türkiye’nin temel bir dış politika konusudur

     Toplantıda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Avrupa, ortak normlar, prensipler ve değerler etrafında birleştiğimiz müşterek evimizdir. Avrupa ailesinin bir parçası olarak Türkiye, sadece Kıta’daki siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel gelişmeleri etkilemekle kalmamış, aynı zamanda bunlardan kendisi de etkilenmiştir. Türkiye’nin Kıta’da oynadığı rol analiz edilmeden Avrupa’nın bütüncül bir değerlendirmesi yapılamaz. Geçmişte olduğu üzere, bugün de Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinin kaderleri iç içe girmiş haldedir. Aynı şekilde geleceğe de birlikte bakmaktayız. Dolayısıyla, AB ile ilişkiler Türkiye’nin temel bir dış politika konusudur. Bu çerçevede, AB’ye katılım hedefimiz stratejik bir tercihtir” dedi.

 

Türkiye, müzakere sürecinde üzerine düşeni yapıyor

AGİT PA Türk Gurubu Başkanı Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen de, “Bakanlar Kurulu tarafından 24 Şubat 2014 tarihinde kabul edilen ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi İhlallerinin Önlenmesine İlişkin Eylem Planı’nda belirtilen amaçların gerçekleştirilmesine yönelik hedeflere ulaşılması için kısa, orta, uzun vadeler öngörülmüştür. Bu hedeflerin ‘sorumlu kurum’ olarak tayin edilen kurum ve kuruluşlar tarafından kısa ‘1 yıla kadar’, orta ‘1 ila 3 yıl’ ve uzun ‘3 ila 5 yıl’ vadede uygulanması planlanmıştır” dedi.

AB Komisyonunun her yıl Sonbaharda ‘İlerleme Raporu’ yayınladığını hatırlatan Emin Önen şöyle dedi; “İlerleme Raporuyla AB ile katılım müzakerelerimiz kapsamında ülkemizde AB müktesebatına uyum ve üyelik kriterlerini karşılama konusunda son 1 yıl içindeki gelişmelere ve bu çerçevede katedilen mesafeye dair görüşlerini ortaya koymaktadır. AB Komisyonu, ayrıca her yıl her bir aday ve potansiyel aday ülke için hazırladığı ‘İlerleme Raporları’yla birlikte, genişleme gündemine ilişkin değerlendirmelerini içeren ‘Genişleme Stratejisi Belgesi’ni de yayımlamaktadır. Ülkemize dair son İlerleme Raporu ve Genişleme Stratejisi Belgesi 16 Ekim 2013 tarihinde yayımlanmıştır. Türkiye, müzakere sürecinde üzerine düşeni yapıyor. Aynısını AB’den de bekliyoruz.”

 

Türkiye için AB üyeliği stratejik bir tercih

     Önen, özellikle Ortadoğu ve Doğu Avrupa’daki son gelişmelerin AB-Türkiye ilişkilerinde ortak bir siyasi vizyonun gerekli olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirterek, “Türkiye için AB üyeliği stratejik bir tercih. AB’nin de katılım sürecimize bazı üye ülkelerin kısa vadeli siyasi çıkarları yerine stratejik bir perspektifle yaklaşması gerektiğine inanıyoruz. Sağlıklı bir katılım süreci inanılır bir müzakere sürecine, düzgün şartlara ve net bir üyelik perspektifine bağlı” diye konuştu.

     Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014’ü Türkiye’de AB yılı olarak ilan ettiğini hatırlatarak, Reform sürecini, gerek siyasi gerekse ekonomik anlamda yüksek standartlara ulaşma amacıyla sürdürme taahhüdümüz olduğunu söyled

Bu haber 1056 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum