Reklam

Müslüm Gürses 8.'ci ölüm yıl döneminde Şanlıurfa'da anıldı

Şanlıurfalı Arabesk müziğinin efsane isimlerinden "Müslüm Baba" diye anılan sanatçı Müslüm Gürses, vefatının 8. yılında memleketi Şanlıurfa'da, kendi adını taşıyan müzesinde ve bütün albümlerin bulunduğu Müslüm Gürses kasetçilikte anıldı.

Müslüm Gürses 8.'ci ölüm yıl döneminde Şanlıurfa'da anıldı
Editör: Urfa Haber 63
03 Mart 2021 - 13:13
3 Mart 2013 yılında tedavi gördüğü hastanede vefat eden Şanlıurfalı sanatçı Müslüm Gürses'in hayranları, ölümünün beşinci yıl dönümünde adının verildiği Atatürk Mahallesi’nde bulunan 1 Ekim 2013'te açılan "Müslüm Gürses Müzik ve Sanat Müzesi" anıldı. Gürses'in adını taşıyan müzeyi dolaşan hayranları, sanatçının okunan parçaları eşliğinde sanat yaşamı boyunca sahnede giymiş olduğu kostümleri, müzik aletleri, plak, kaset ve fotoğraf aksesuarlarını yakından inceledi. Hayranları ayrıca müzede bulunan Gürses'in balmumundan yapılmış olan heykeli önünde de bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
"8'İNCİ YIL DÖNÜMÜNDE ANILIYOR"
Müze sorumlusu Zeynep Yılmaz," Sesinin rengiyle kendine has yorumuyla milyonların gönlünde yer bulmuş, Urfalı sanatçı merhum Müslüm Gürses'in 8'inci ölüm yıl döneminde anılıyor. Ne mutlu bizlerde her yıl olduğu gibi müzenin kapısını ziyaretçilere sevenlerine açtık. 7'den 77'ye her kesimden ziyaretçilerimiz var. bu yıl pandemiden dolayı ziyaretçilerde bir azalma söz konusu ama yine de gelen ziyaretçiler oluyor. Özellikle müziğe katmış olduğu has yorumuyla  müzikte çok önemli bir yer edinmiştir. Yıl içersinde Avrupa'dan gelen ziyaretçiler var. Küçük yaşta gelen ziyaretçiler var. Başta emeği geçen eski  valiler ve şimdiki Valimiz Abdullah Erin ve Müslüm Gürses'in eşi Muhterem Nur müzede emekleri çok kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.
"MÜSLÜM BABAYI KAYBETTİĞİMİZDEN DOLAYI ŞANLIURFA OLARAK HÜZÜNLÜYÜZ"
Müslüm Babayı kaybettiğimizden dolayı Şanlıurfa olarak hüzünlü olduğunu ifade eden Gürses Kasetçilik Şanlıurfa şubesi sahibi Hüseyin Burkankolu: "8'inci yılı oldu Müslüm Gürses'in bizden ayrılış, Allah rahmet eylesin biz Şanlıurfa olarak çok hüzünlüyüz Müslüm Babayı kaybettiğimizden dolayı. Müslüm Gürses'e olan sevgimizden dolayı işyerimizin ismini de Gürses Gasetçilik olarak yaptık Müslüm Babanın da haberi de var hata burada mini bir müzede yaptık giymiş olduğu kıyafeti, plakları ve kasetleri var. Buraya özelikle fanatik sevenleri var kaset alıyor, resimler çekiyor. 16-17 yaşlarında bir bakıyoruz Müslümcüler çıkıyor hata eskiden bayanlarda Müslüm Gürses dinleyen azdı ama şimdi özelikle bayanlarda Müslüm Gürses'i dinlemeye başladı" dedi.
Müslüm Gürses'in ölüm yıldönümünde arabeskin babası olarak anılan Müslüm Gürses'i unutmayarak Müslüm Gürses'in adının yaşatıldığı müzeyi ziyaret ederek andılar.
MÜSLÜM GÜRSES KİMDİR?
Gerçek adı Müslüm Akbaş olan Müslüm Gürses, 7 Mayıs 1953'te Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinin Fıstıközü köyünde Mehmet ve Emine Akbaş çiftinin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Bir erkek ve bir kız kardeşi daha olan Müslüm Gürses'in ailesi, bir süre sonra Adana'ya göç etti.
İlkokuldan sonra eğitime devam edemeyen Gürses, terzilik öğrenmesini isteyen babasının karşı çıkmasına rağmen 15 yaşındayken Adana'da bir aile çay bahçesinde düzenlenen ses yarışmasına katılarak, birinci oldu. Müslüm Gürses, Halk Eğitim Merkezi'nde müzik derslerine katıldı. Müslüm Gürses, aile çay bahçelerinin yanı sıra Adana'da pavyonlarda sahne aldı
Müslüm Gürses'in annesi Emine Akbaş ile kardeşi Ahmet Akbaş'ı toprağa verdi. Öldürülen annesinin katili babası Mehmet Akbaş'tı. Müslüm Gürses, cezaevine giren babasıyla bir daha görüşmedi.
Müslüm Gürses'in, sinema oyuncusu Muhterem Nur ile birlikteliği, kendisi için dönüm noktası oldu. 1982 yılında Adana turnesinde ilk tanışmalarında,"Sahneye ilk kim çıkacak" kavgası eden çiftin yolları, bir daha ayrılmadı.
Gerçek adı Müslüm Akbaş olan 1953 Şanlıurfa doğumlu sanatçı, 3 Mart 2013'te 60 yaşındayken hayatını kaybetti. Sanatçının anısını yaşatmak için 1 Ekim 2013'te memleketi Şanlıurfa'da Müslüm Gürses Müzik ve Sanat Müzesi açıldı.
 
Bu haber 1457 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum