Reklam

Mimarisiyle Dikkat Çeken Harran Evleri…

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Şanlıurfa'nın Harran ilçesi, balçıktan yapılan kubbeli evleri turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Mimarisiyle Dikkat Çeken Harran Evleri…
Editör: Urfa Haber 63
20 Ocak 2024 - 11:00 - Güncelleme: 20 Ocak 2024 - 11:04
Dışı balçıkla içi ise yumurta akı, toprak, saman ve gül yağı karışımı ile elde edilen karışımla sıvanan evler, yazın serin kışın ise sıcak kalması özelliği ile ziyaretçilerini şaşkına çeviriyor. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yerli yabancı tüm turistleri, ilginç görüntüsünün yanı sıra çarpıcı özellikleri ile dikkat çeken kümbet evleri görmeye davet etti.
Harran ilçesi de ilk İslam Üniversitesinin kalıntıları ve konik kubbeli kümbet evleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklık değerlerinin hissedildiği ilçeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, mimarisi dolayısıyla doğal olarak yazın serin, kışın da sıcak olan evlere hayran kalıyor. Harran’da kümbet evleri dünyada sadece Türkiye, Suriye ve İtalya'da bulunuyor.
Harran kubbe evlerini paylaşarak turistleri gizemlileri keşfetmeye davet eden Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak,“Harran'ın konik kubbeli evleri, bölgenin en çarpıcı mimari örneklerinden biridir. Harran ilçe merkezinde yer alan konik kubbeli evler,  sıcak iklime uygun teknik ve tamamen doğal malzemeyle inşa edilmiştir.
Tuğla ile örülü kubbe, çamur ve samanın karışımı doğal malzemelerle iç ve dıştan sıvalı yapısı ile bu evler yazları serin, kışları ise sıcak bir ortam sunmaktadır.
Harran evlerinin tarihi, düz damlı evler kadar eski bir geçmişe sahiptir. M.Ö. 6’ncı bine kadar uzandığı düşünülen bu kubbeli yapılara benzer örnekler, farklı bölgelerde günümüze kadar ulaşmıştır.
Tarihsel gizemleri keşfetmek istiyorsanız ara tatilde Harran sizi bekliyor
Bu haber 552 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum