Reklam
Reklam

İsot Fiyatı Bu Yıl Cep Yaktı

Şanlıurfalıların sofrasında eksik etmediği ve hemen hemen her yemeğe kullandığı isotun (pul biber) tadı ağzı fiyatı cep yakıyor. Yaş isot fiyatı 14 lira, kuru ise 250 liraya çıktı

İsot Fiyatı Bu Yıl Cep Yaktı
Editör: Urfa Haber 63
27 Eylül 2022 - 10:29
Kent mutfağının vazgeçilmez baharatlarından olan isot olarak adlandırılan pul biber, bu yıl hasadının az olmasından ve girdi maliyetlerin yüksek olmasından  dolayı fiyatıyla cep yakacak. isotun fiyatı, hem tarla ve bahçelere dadanan yaprak kurdu hem de ürünün az yetiştirilmesinden dolayı arttı. Veriminde geçen yıla göre düşüş yaşanan kırmızı biber geçen yıl 1 ile 1,5 lira arasında satılırken, bu yıl ise 12-14 lira arasında satışa sunuluyor. Kuru isotun fiyatı ise geçen yıl 30-40 yıllar arasındayken bu yıl taze isot 200 ile 250 lira arasında satılıyor.
İSOT FİHATI BU YIL CEP YAKTI
Şanlıurfa'da ilkbahar mevsiminde ekilen, bakım ve sulamanın ardından Ağustos ayının ortalarında hasat edilmeye başlanan biberler, kamyonlarla kadın işçilere getiriliyor. Biberler, daha çok kadınlar tarafından ev veya bahçelerde yıkandıktan sonra sap ve çöplerinden ayrılıyor. Kavurucu sıcağa biber acılığı da eklenince çalışanları bir hayli yoran işlemde, biberler elle parçalanıp makineden geçirilerek naylonların üzerinde bir süre bekletiliyor. Gün içinde yönü değiştirilerek güneşte tamamen kuruması sağlanan biberler, rengi koyulaştıktan sonra makinelerde çekiliyor. Uzun ve zahmetli işlemler sonrası tezgahlara ve sofralara ulaşan ünlü Urfa baharatı isotu bu yıl yüksek fiyatı nedeniyle bir eve daha girmediği belirtildi.
 
Bu haber 537 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum