HRÜ "İslam'da Edep ve Hayâ" Temalı XX. Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu Başladı

Şanlıurfa’da ilmi ve kültürel hayatın önemli buluşmalarından biri gerçekleşti. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından, Şanlıurfa İl Müftülüğü ve Şanlıurfa Dini İhtisas Merkezi’nin katkılarıyla düzenlenen "XX. Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu", kamu kurum temsilcileri, yurt içi ve yurt dışından bilim insanları, akademisyenler ve öğrencilerin yoğun katılımıyla başladı.

HRÜ "İslam'da Edep ve Hayâ" Temalı XX. Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu Başladı
Editör: Urfa Haber 63
03 Kasım 2026 - 13:42
İki gün sürecek sempozyum kapsamında, 4’ü yurt dışından olmak üzere toplam 20 üniversiteden akademisyenlerin katılımıyla 60 civarında bildiri sunulacak.
Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Salonu’nda Kur’an-ı Kerim tilaveti, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyumun bu yılki ana teması "İslam’da Edep ve Hayâ" olarak belirlendi.
Sempozyumun açılışında konuşan Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet İlyas, üniversite olarak yalnızca teorik eğitim sunmayı hedeflemediklerini, eğitimi, gençlerin kişisel gelişimini destekleyecek şekilde ilim ve irfanla harmanladıklarını belirtti. Prof. Dr. Ahmet İlyas, Gazze'deki insanlık dramına da dikkat çekerek, "Bugün Filistin’de sergilenen vahşet ve soykırıma sessiz kalırsak edep ve hayâmızı da kaybetmiş oluruz" ifadelerini kullandı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülcenap Cevheri’nin de açılışına katıldığı program kapsamında; Şanlıurfa İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık, Şanlıurfa Dini İhtisas Merkezi Müdürü İdris Kalay ve Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Sabuncu birer konuşma gerçekleştirdiler.
Açılış konuşmalarının ardından Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Akpınar ve ekibi tarafından sunulan "O’na Selam" başlıklı musiki icrası, katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.
İki gün boyunca oturumlar ve sunumlar devam edecek
Musiki dinletisinin ardından sempozyumun bilimsel oturumlarına geçildi. Başkanlığını Prof. Dr. Recep Çiğdem’in üstlendiği birinci oturumda; Prof. Dr. Recep Çiğdem "İslam ve Mer'î Türk Ceza Hukukunda Hayâsızca Hareketlere Karşı Yaptırım", Doç. Dr. Cuma Karan "Mahremiyet İhlalleri ve Nebevi Yaklaşım", Dr. Ramazan Yıldırım ise "Hz. Yusuf Kıssasında İffet ve Hayâ: Tevrat ve Kur’an’ın Karşılaştırmalı Okuması" başlıklı bildirilerini sundular.
"Gül" Sergisi Ziyarete Açıldı
Sempozyum etkinlikleri kapsamında Fen Edebiyat Fakültesi fuaye alanında Ressam Mehmet Beşli’nin eserlerinden oluşan 'Gül' Sergisi açıldı. Gün boyu ziyaretçilerin beğenisine sunulan sergi büyük ilgi gördü.
İki gün boyunca paralel oturumlarla devam edecek olan sempozyum, okunacak tebliğlerin ardından değerlendirme oturumu ile sona erecek.
 
Bu haber 39 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum