Fıstık Görücüye Çıktı
Şanlıurfa'da her yıl Temmuz-Ağustos ayında tezgahlardaki yerini alan kırmızı fıstığın bu yılda yeni mahsulü çıktı. Şanlıurfa'da taze yeni mahsulünü tezgahlarda kilosunu 25 TL'den satışa çıkardı.
Her yıl Temmuz-Ağustos ayında tezgahlardaki yerini alan kırmızı fıstığın bu yılda yeni mahsulü çıktı. Hafta başında toplanan yaş fıstık, tezgahta 25 liradan satılıyor. Eylül ayının ortalarına kadar toplanacak fıstığın bu yılki mahsulünün geçen yıla oranla daha fazla olacağı öğrenildi.
Şanlıurfa fıstığı Birecik ve Halfeti yoğun olmak üzere, Bozova, Suruç, Hilvan, Şanlıurfanın köylerinde yetiştiriliyor. Günümüzde dünyada yıllık tüketimi 300 bin tona ulaşan fıstık özellikle Türkiye, İran ve ABDde yetiştiriliyor. Ülkemiz genelinde 54 ilde hasadı yapılan fıstığının en yoğun olarak yetiştirildiği il Şanlıurfadır. Kavlama ve paketleme işlemleri Gaziantepte yapıldığı için Türkiye çapında Antep Fıstığı adıyla biliniyor.
Kent merkezinde çeşitli noktalarda fıstık satışı yapan esnaf, "Türkiye'deki fıstık ihtiyacının yüzde 80-90 civarı bilindiği gibi Şanlıurfa'dan karşılanıyor. 1-2 günden beridir fıstık satışlarımız başlamıştır. Şanlıurfa halkı fıstığı özlemiş, 1-2 gün içerisinde baya fıstık satışı yaptık. Allah'tan dileğimiz inşallah fıstık sezonunun sonuna kadar satışlarımız bu şekilde devam eder" dedi.







YORUMLAR