Reklam

El dokuması kilim üretimi yok olma noktasında

Şanlıurfa'da bir zamanların çok rağbet gören kilim dokumacılığı tarih oluyor.

El dokuması kilim üretimi yok olma noktasında
Editör: Urfa Haber 63
25 Eylül 2014 - 08:49

Şanlıurfa'da bir zamanların çok rağbet gören kilim dokumacılığı tarih oluyor.

 

Daha önceleri Şanlıurfa'nın en önemli geçim kaynakları olan Keçecilik, taşçılık, bakırcılık, kuyumculuk, halı ve kilim dokumacılığı, ağaç oymacılığı, tenekecilik, tarakçılık, çulculuk semercilik ve kürkçülük, tarihi geçmişleri yüzlerce sene öncesine dayanan Şanlıurfa  en önemeli sanatlarıdır

 

El dokuması kilim denilince akla ilk Şanlıurfa kilimleri gelmektedir. En önemli sebebinin göçebe Türklerin kilimi her yerde kullanabilmeleri ve dokumasının her yerde yapılabilmesidir. Maalesef günümüzde kilime karşı ilgi azalmaktadır. Kilim, ince bir halı tipidir. Diğer halılardan çok daha kısa bir süre içinde ve çok daha ucuz üretilir. Anadolu'da yün kilimler elde dokunur. Döşeme, sedir, divan yerlere serilen genellikle renkli desenlerle süslü, yün ve pamuk ipinden dokunan örtü ve yaygılara kilimlerdir.

Günümüzde teknoloji çağının gelişilmesiyle birlikte Şanlıurfa'da bir çok el sanatı yok olma noktasında geldi.bunlardan en önemli olanlarından kilim dokumacılığı Urfa'da sayılı bir kaç kişi tarafından hale yapılmaktadır. 

Bu haber 1377 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum