Reklam
Reklam

Ekmeğini taştan çıkarıyor

Şanlıurfalı taş ustası Selman Başkurt 20 yıldır taşlara çekiç ve murç ile şekil vererek, işleyip sanata dönüştürerek ekmeğini taştan çıkarıyor.

Ekmeğini taştan çıkarıyor
Editör: Urfa Haber 63
12 Ocak 2021 - 11:17
Şanlıurfa'da  yaşayan Selman Başkurt, henüz 11 yaşındayken taş ustası olan babası yanında çalışmaya başladı. Mesleğini öğrenen Başkurt babasının işyerini kendisine devretmesi sonucu işin başına geçti. Baba mesleğini sürdüren Başkurt taşları bilek gücüyle yontarak şekil veriyor.
'PEYGAMBERLER ŞEHRİ ŞANLIURFA'DA TAŞ İŞÇİLİĞİ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
Şanlıurfa’da, kışın sıcak ve yazın serin tutma özelliği bulunan beyaz taşlar, ustalar tarafından işlenip motifler verildikten sonra satışa sunuyorlar. Farklı inançların bir arada, huzur içinde yaşadığı 'Peygamberler şehri Şanlıurfa. da taş işçiliği yoğun ilgi görüyor. Mistik yapıya sahip olan kentte camiler, konaklar ve tekkelerde kullanılan kesme beyaz taşlar, yeni mimari yapıların iç, dış dekorasyonlarında ana malzeme olarak kullanılmaya devam ediyor. Yöreye özgü 'Urfa taşı' olarak bilinen ve taş ocaklarından kaya halinde çıkarılan beyaz taşlar, usta ellerde çekiç darbeleriyle yontularak şekil alıyor. İşlenen taşlar, sütun başlıkları, minare şerefeleri, mihrap, çeşme, geometrik örgüler, geçmeler, bitkisel benzemeler, alçak- yüksek kabartma ve hayvan figürlerinde kullanılıyor. Çekiç darbeleriyle taşa hayat veren ustalar, el hünerlerini tarihi eserlerin restorasyonlarında veya yeni mimari yapılarda sergiliyor.
EKMEĞİNİ TAŞTAN ÇIKARTIYOR
Şanlıurfalı taş ustası Selman Başkurt," Bizler ekmeğimizi taştan çıkartıyoruz bu meslek bana babamdan kaldı. Yaklaşık 20 yıldır bu işi yapıyorum yaptığım taşları Türkiye'nin her yerine gönderiyorum taşın fiyatı 10 TL den 20 TL kadar satıyoruz müşterini isteği üzerine istediği şekildi de işleyebiliyoruz" dedi.
TAŞ BİNALAR DOĞAL FİLTRE ÖZELLİĞİ SAĞLIYOR
Taş binaların sağlıklı ve uzun ömürlü olduğunu belirten Başkurt, “Tarihi yapılara baktığımızda taştan yapıldığı, çok sağlıklı ve sağlam olduğu görülüyor; asırlarca ayakta kalabilmişlerdir. Çünkü taş binalar doğal filtre özelliği sağlıyor, hava alıyor. Bunlar bilimsel olarak kanıtlanmış. Bakın taştan yapılan tarihi yapılara, kalelere; aradan asırlar geçmesine rağmen günümüze kadar ayakta kalabilmiş. Diğer malzemelerden yapılan binalar ise belli bir zaman sonra özelliğini yitirmekte. Taş işi her zaman daha iyidir, evler daha sağlam ve sağlıklı oluyor” diye konuştu.

 
Bu haber 814 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum