Reklam

"Dolar Yükseldikçe Fiyatlara Yansıtıyoruz"

Son günlerde döviz kurunda yaşanan dalgalanma Şanlıurfa'da ithal ürünlerin fiyatını arttırdı. Bu durum pasaj esnafının satışlarını da olumsuz etkiledi.

 "Dolar Yükseldikçe Fiyatlara Yansıtıyoruz"
Editör: Urfa Haber 63
11 Ekim 2021 - 09:57
Son günlerde döviz kurunda yaşanan dalgalanma Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Sarayönü Caddesinde bulunan Kapaklı, Japon, Bağdat ve Dünya Pasajlarındaki esnafı kötü etkiledi. Özelikle alışverişlerini dolar bazında yaptıklarını belirten esnaf, yaşanılan artışın en fazla kendilerini etkilediklerini belirtti.
Pasaj esnafı, gün boyu siftah yapamadan iş yerlerini kapatıp akşam eve gitmek zorunda kaldıklarını da söyledi.
 “DOLAR YÜKSELDİKÇE FİYATLARA YANSITIYORUZ”
Ürünlerinin dışarıda dolar bazlı geldiğini ifade eden Japon Pasajı Esnafı Hasan Diy: “İster istemez etkiler çünkü bizim tüm ürünlerimiz dışarıdan geldiği için dolara endeksli, dolar yükseldikçe bizde fiyatlara yansıtıyoruz buda müşteriyi olumsuz etkiliyor. 20 TL’ye verdiğimiz ürünü 25-30 TL’ye satmak zorunda kalıyoruz. Müşteri gelince daha önce bu fiyata aldım şimdi neden bu kadar pahalı tantanası oluyor” dedi.
“SÜREKLİ GERİYE DOĞRU GİDİYOR”
Normalleşmenin ardından tam tersi işlerinin kötü gittiğini de ifade eden Esnaf Diy: “Normalleşmeden sonra hiçbir şey değişmedi tam tersi, millet cebindeki parasını yedi artı bir gelişme olmadı sürekli geriye doğru gidiyor zam üstüne zamlarda gelince hiçbir olumlu yanı kalmıyor” ifadelerini kullandı.
“DOLARIN YÜKSELMESİ BÜTÜN ESNAFLARI ETKİLEDİ”
Dolardaki artıştan dolayı sadece kendilerinin etkilenmediğini de ifade eden Hasan Diy: “Doların yükselmesi bütün esnafları etkiledi çünkü esnafın eline gelen tüm mallar dışarıdan ve dolarla geldiği için esnafta ister istemez etkileniyor. Doları geçin ek vergilerde yüksek olduğu için adamlar mal çekemiyor dolarda yükseliyorsa bende malımı ona göre yükseltim ama malın çıkışı 10 TL’yse bana 13 TL’ye mal oluyor buna göre dolarda esnafı ister istemez etkiliyor” diye konuştu.
“SATTIĞIMIZ ÜRÜNÜN YERİNİ %20-%25 DOLDURUYORUZ”
Sattığımız ürünün yerini %20-%25 dolduruyoruz ekstradan aynı fiyata doldurma imkânı yok. Devlet politikası neyse onu takip etmek zorundayız başka yapacak bir şeyimiz yok, vergiler düşse en azından malı ucuz alırsan ona göre %10 kar koyarsın satarsın 25 TL’ye değil 23 TL’ye satarsın.
“25 TL’YE ALDIĞIM MALI 30 TL’YE SATMAK ZORUNDA KALIYORUM”
Son olarak 25 TL’ye aldıkları malı 30 TL’ye satmak zorunda kaldıklarını ifade eden Hasan Diy: “25 TL’ye aldığım malı şuan 30 TL’ye satmak zorunda kalıyorum buda müşteriyi olumsuz ekiliyor” dedi.
 
Bu haber 634 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum