Reklam

Doğan, "Türkiye' de yaklaşık 152 bin çölyaklı kardeşlerimiz var"

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü ve Farkındalık Haftası kapsamında Şanlıurfa Çölyak Dernek Başkanı Hasan Doğan, önemli açıklamalarda bulundu.

Doğan, "Türkiye' de yaklaşık 152 bin çölyaklı kardeşlerimiz var"
Editör: Urfa Haber 63
09 Mayıs 2024 - 11:26
Doğan, yaptığı açıklamada, ömür boyu diyet yapmak mecburiyetinde olan çölyak hastalarının 9 Mayıs Çölyak Gününü kutladı ve sağlıklı ve mutlu günler diledi..
Ekmekten dondurmaya yağdan meyveye yüzlerce yiyecekten uzak durulması gereken bir hastalık olan Çölyak hastaları 9 Mayıs Dünya Çölyak gününü kutlanıyor.
“TÜRKİYE’ DE YAKLAŞIK 152 BİN ÇÖLYAKLI KARDEŞLERİMİZ VAR”
Şanlıurfa'da şu an 2 bin 370 kişi Çölyaklı olduğunu söyleyen Hasan Doğan, “ Tabii bugün 9 Mayıs, Dünya Çölyak günü ve Türkiye Çölyak günü olmak şartıyla bugün bizim Çölyaklı kardeşlerimizin günü, Türkiye çapında 152 bin çölyaklı kardeşlerimiz var.  Sağlık bakımında ve glütensiz beslenmesi için biz bu kardeşlerimizin yanındayız” dedi.
“ÜRÜNLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ LAZIM”
Glütensiz beslenen Çölyaklıların ürünlerinin yüksek olduğunu dile getiren Hasan Doğan, “Glütensiz ürünlerin fiyatı yüksek, Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Bakanlığı bunu göz önünde bulundurmaları lazım. Bu yüksek ürünleri çölyak kardeşlerimiz kullanıyor. Bu konuda bu ürünlerin biraz daha maliyetini düşürülmesi ve SGK ödemelerinin yükseltilmesi lazım.  Çölyaklı kardeşlerimiz SGK’da 257 TL ile – 347 TL arasında bir ödeme alıyor . Bu da bir kilo, un, şu an en azından 200 TL, en yüksek en düşüğü ise 80 TL. Bunun için bunları göz önünde bulundurarak SGK ödemesinin yükseltilmesi gerekiyor, Çalışma ve Sosyal bakandan Bin 715 TL istedik.” şeklinde konuştu.
2 Yıldırı Çölyak teşhisi konulmasıyla birlikte glütensiz beslenmeye başlayan Mahir Altun(9), Çölyak ürünlerin yaygınlaşması ve toplumuna glütensiz ürünlere kullanan bireylere alışması gerektiğini belirti.
 Mehmet Karataş ise,” Ben çölyaklayım ve eşyalarımın çoğu su pahalı olduğu için biz beslenemiyoruz onların fiyatların düşürülmesini istiyoruz. İyi beslenmemiz için tüm çölyaklı kardeşlerimizin bayramı kutlu olsun SGK ödemeleri az olduğu için bunların yükseltilmesini istiyoruz”dedi.
 
Bu haber 397 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum