Reklam
Reklam

Depremde riskli illerin sayısı artı

6 Şubat Merkezli Kahramanmaraş depremlerin ardından sık sık depremlerin meydana gelmesin ardından Prof. Dr. Naci Görür tehlikenin arttığı illeri açıkladı. Görür, Bitlis, Batman, Diyarbakır, Hakkari ve Şanlıurfa, Şırnak, Gaziantep doğu fay hattında olduğunu belirti.

Depremde riskli illerin sayısı artı
Editör: Urfa Haber 63
29 Ocak 2024 - 15:17
Kahraman merkezli depremlerin yıl dönümü yaklaşırken deprem riski Türkiye'nin yeniden gündeminde. Prof. Dr. Naci Görür "Tehlike oralarda arttı" diyerek Güney Doğu bölgesini ve Doğu Anadolu Fayı'na yakın illeri işaret etti.
Bir özel kanalda açıklama yapan Naci Görür, " Doğu Anadolu Fayı, diğeri ise Bitlis-Zagros bindirme kuşağı yani Güney Doğu Anadolu’yu sınırlayan dağlık bölge. Adıyaman’dan başlayıp Hakkari’ye kadar giden Arap Platformu’nu sınırlayan dağlık bölge. Orası da bir tektonik kuşaktır. Arap Levhası’yla Doğu Anadolu’nun ve Anadolu’nun levhasının sınırıdır. Bu şekildeki levha sınırı bölgeleri depremler üretirler. Bu son 6 Şubat depremlerinde Arap Levhası kuzeye doğru savruldu. Kendisi ile Avrasya Levhası arasında Doğu Anadolu’yu sıkıştırdı. Anadolu Levhası’nın da biraz Batı’ya kaymasına neden oldu. Bu hareketleri yapan Doğu Anadolu Fayı ile Ölüdeniz Fayı’dır. Bingöl Karlıova’dan Kahramanmaraş’tan Hatay’a kadar giden hattır. Asıl orayı yaratan bu.
Dolasıyla bu Adıyaman ve Diyarbakır’a, Hakkari’ye özgü bir fay sisteminin veya tehlike hattının çalışması değil. Aksine tehlike oralarda arttı. Adıyaman, Diyarbakır ve Hakkari kendilerini birinci derecede tehdit eden bindirme kuşağına bağlı bir tehlikeye maruz kalmadılar. Doğu Anadolu Fayı’nın kırılması sonucu etkilendiler. Adıyaman DAF’a çok yakın etkilendi. Diyarbakır da etkilendi, evler yıkıldı. O kuşaktaki Bitlis, Batman, Diyarbakır, Hakkari ve Şanlıurfa, Şırnak, Gaziantep… DAF ve bindirme hattı levha sınırıyla ilişkili ve onları karakterize ediyor. Dolasıyla hep aktif ve bunlar deprem ürettiği zaman bu bölgeyi etkiler. Bu dediğim DAF’a çok yakın yerlerdeki kentler… Dolasıyla onlar cidden tehlikeli. DAF üzerinde olan deprem bindirmeyi daha tehlikeli hale getirdi”dedi.

 
Bu haber 323 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum