Reklam

Çiftçileri kurtaran yok

Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yüzde 42’sinin karşılandığı Şanlıurfa’da, pamuk yetiştiricileri, elektrik kesintileri, masrafların çokluğu ve ürün fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle sıkıntılı zamanlar geçiriyor.

Çiftçileri kurtaran yok
Editör: Urfa Haber 63
23 Ekim 2014 - 09:08

Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yüzde 42’sinin karşılandığı Şanlıurfa’da, pamuk yetiştiricileri, elektrik kesintileri, masrafların çokluğu ve ürün fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle sıkıntılı zamanlar geçiriyor.

Pamuk üreticilerinden alınan bilgilere doğrultusunda bir dekar pamuk 100 kilogram gübre atılıyor. 100 kilogram gübrenin maliyeti ise 150 lirayı buluyor. 1 dekardan 400 kg pamuk elde ediliyor. Bunun 150 lirası kimyevi gübreye gidiyor. Kilogram başı 35 kuruş toplama parası artı mazot haşerelere karşı yapılan ilaçlamalar ve birçok gider ve güç sarf ediliyor. “Ama elde edilen pamuk yaptığımız masraflara baktığımızda yarısını bile karşılayamamış. özellikle bu yaz bir çok bölgede uygulanan elektrik kesintilerinden dolayı bir çok pamuk üretici zor durumda kaldık” diyen çiftçiler, çiftçiliğin desteklenmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yardım beklediklerini aktardı. Pamuk ekimi yapan çiftçiler ya pamuğunu tarlada bıraktı, ya da yüksek maliyetle kiraladıkları Jeneratörler vasıtasıyla kuruyan pamukları kurtarmaya çalıştı.

Bölgenin durumu çok kötüye gittiğini belirten çiftçiler tarladan kaçmanın yolunu aradıklarını söyledi. Konuya ilişkin konuşan bir çiftçi, “Kimisi ürünü toplattırmayı göze alamadı ve ayrıca birçok çiftçinin vatandaşın planları bu gelirden hayat sürdürme çabasındaydı. Kimisinin SGK’ya olan borcu kimisinin DEDAŞ borcu, Kimisinin bankalara olan borcu ve hatta kimisinin tefeciye olan borcunu kapatma planını kurmuştu. Ama sonuçlar bir çözüme varamadı. Birçok çiftçi perişan oldu Devlet alacağını alır ama vatandaş devletten istese de alamaz. En azından borçlara süre tahsis edilmesi yeni kredilerin açılması ve bu konularda kolaylık sağlanması hem çiftçilere hem de bu ürünlerin devam ettirilmesine büyük bir yarar sağlar. Aksi taktirde Bu önümüzdeki günlerde batıya göç’ten başka bir yolun kalmadığını sergilenmektedir.Bu insanlar göç etmelerinin sebebiyeti yoksulluğa götüren borç. Kimse ağalıktan çıkıp batıda bir kalfa olarak çalışmayı istemez. Ama bunu yapmanın dışında da bir çaremiz yok” diye konuştu.

Bu haber 900 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum