Reklam
Reklam

Aktarlarda Pandemi Ve Kış Yoğunluğu

Şanlıurfa’da kış mevsimiyle birlikte etkisini gösteren soğuk hava ve gribal hastalıklar, aktarlara olan ilgiyi arttırdı. Aktarlardaki ithal ürünlerine döviz nedeniyle fiyatları katlandı.

Aktarlarda Pandemi Ve Kış Yoğunluğu
Editör: Urfa Haber 63
11 Şubat 2022 - 11:36 - Güncelleme: 11 Şubat 2022 - 11:38
Doların yükselişe geçmesiyle birlikte ürünlerinin yüzde 60’ı ithal olan aktarları da vurdu. Dolardaki yükselişin ardından yerli üreticinin de ihracata yönelmesi, aktarlarda yüzde 80’e varan zamlara neden oluyor.
Sattıkları baharat ve bitki ürünlerinin çoğunu Türkiye’de yetiştirilemediği için yüzde 60’ını ithal eden aktarlarda, dolar yükseldikçe fiyatlar da artmaya devam ediyor.
DOLARIN YÜKSELMESİ AKTARLARI DA VURDU! FİYATLAR YÜZDE 80 ARTTI
Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için kullanılan ürünleri satın almak isteyen vatandaşların yolunu tuttuğu aktarlarda fiyatlar her geçen gün değişiyor. Türkiye’de yetişmesi imkânsız olan ve Hindistan, Çin gibi ülkelerden ithal edilen zencefil, zerdeçal, karanfil, tarçın gibi ürünler dolarla satın alındıklarından fiyat artışıyla karşı karşıya kalıyor. Dolardaki yükselişin ardından yerli üreticinin de ihracata yönelmesi, aktarlarda yüzde 80’e varan zamlara neden oluyor
AKTARLARDA PANDEMİ VE KIŞ YOĞUNLUĞU
Aktar esnafı Halepli Ahmet,"Kış ayında en çok tükettiğimiz ıhlamurdur, zencefildir, zerdeçaldır, bide bu malum pandemi şartlarında udi hindi yağı ile udi hindi tozunu korona hastalığına veriyoruz çok iyi geliyor.  Karışımlar yapıyoruz onlara kış aylarını gösteriyor. Bu şekil kış çayı karışımı yapıyoruz şu şekilde karışıklar bunları kaynatıp içiyorlar. Bizim aktariye malzemesinin çoğu yurt dışından geliyor. dolar bazında geliyor,  yani epey etkiledi yüzde üçyüz civarı artışlar oldu. Yerli ürünlerde fiyatlarda fazla bir artış olmadı onlar mazota falan dayalı artışlar oldu, ama yurt dışından gelen mallar inanılmaz arttı bu nakliye fiyatları falan yükseldi. Çin’de, Hindista’dan gelen konteynırlarda fiyatlar artmış o fiyatlar ister istemez bizede yansıdı”diye konuştu.
 

Bu haber 594 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum