Reklam
Reklam

Ovada Bilinçsiz Sulama Devem Ediyor

Harran Ovası'nda yoğun pamuk tarımı ile birlikte bilinçsiz sulama ve tarım yöntemlerinin uygulanması sonucu bir çok köy yolu ve Köy içini su basıyor. Tarlalarında bilinçsiz bir şekilde suları açık bırakan tarla sahipleri adeta tarlaları bataklığa çevirdi. Harran’ın hemen girişindeki tarladaki bu manzara vatandaşları isyan ettirdi.

Ovada Bilinçsiz Sulama Devem Ediyor
Editör: Urfa Haber 63
25 Temmuz 2017 - 07:22

GAP kapsamında yaptırılan Atatürk Barajı'nın suyuyla beslenen Harran ve Akçakale Ovası'nda bilinçsiz sulama yüzünden oluşan suni ırmaklar, toprakları tehdit ediyor, bir çok köy yolu biriken su yüzünden geçilemez durumda, Harran’a hayat veren sulama kanaletlere  sular dışarı taşıyor. kanaletlerden taşıyan sular köy içlerine kadar gidiyor. Yanlış sulama bir tarafta da fazla sudan dolayı topraklar elden çıkıyor. Bilinçsiz sulamanın toprakta çoraklaşmaya ve taban suyunun yükselmesine neden olurken tarlaya fazla verilen su mahalleyi bastı. Daha fazla tarlaya su vermekle daha iyi ürün alacak beklentisi olan çiftçileri yetkililer uyarıyor. Yetkililer "Eğer gereğinden fazla sulama yapılırsa, su israf edileceğinden, üretici maddi olarak kayba uğrar, ürün de zarar görür. Gereğinden az sulama da aynı şekilde, toprağa zarar verme nedeni olur. Gereğinden fazla sulama, toprakta tuzlanmaya neden olduğu için zararı çok daha büyük olur" diye konuştu.

Uzmanların bilinçsiz sulamanın tehlikelerinden ve karşılaşabilecek ciddi sorunlardan söz etmesine rağmen, bölgedeki bilinçsiz sulama halen devam ediyor. Harran Ovası'nda yoğun pamuk tarımı ile birlikte bilinçsiz sulama ve tarım yöntemlerinin uygulanması sonucu taban suyunun yükselmesi, tuzlanma, erozyon gibi problemlerin her geçen yıl büyüdüğü bildirildi. Aşırı sulamayla birlikte taban suyu seviyeleri, ovanın güneyi başta olmak üzere toprak yüzeyinde görülmeye başlandığı belirtildi.

Bu haber 757 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum