Reklam
Reklam

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna'nın Öğretmenler Günü Mesajı

Kalkınmanın öncülüğünü yapan, yeni nesilleri şekillendiren, çocuklarımızın ülkesine karşı sorumluluklarının bilincine varmış vatandaşlar olarak yetiştirilmesinden sorumlu olan değerli öğretmenlerimize olan vefa ve minnet borcumuzu “24 Kasım Öğretmenler Günü” vesilesiyle bir kez daha hatırlıyoruz.

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna'nın Öğretmenler Günü Mesajı
Editör: Urfa Haber 63
24 Kasım 2016 - 08:05

Ortak kültür mirasımızda öğretmenin asıl görevi; vicdanını kendi üzerine gözcü koyan, ümitsizlik batağından uzak, merhameti bütün yaratılmışı kucaklayan, insanları bir tarağın dişleri gibi eşit gören, hayata karşı edeb ekseninde bir duruş sergileyen nesiller yetiştirmektedir. Dünyanın en kutsal ve en eski mesleklerinden olan öğretmenlik; geçmişte olduğu gibi günümüzde de bilginin üretilmesi, geliştirilmesi ve geleceğe aktarılması sürecinde öncü rolünü sürdürmektedir. 

Yüksek insani değerler dünyamızda öğretmenliğin “Peygamber Mesleği” olarak nitelendirilmesi; öğretmene verdiğimiz değerin bir nişanesidir. Nitekim Hz. Mevlana “öğretmenlerin; bir toplumun aklı ve kalbi” olduğunu söyler. Nasıl insan bedeninde bütün organlarımızın çalışması, sağlıklı algılama ve düzgün iş yapabilmesi için aklın ve kalbin “öğretmenliğine” ihtiyaçları varsa, toplum için de öğretmenlere ihtiyaç vardır. Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “savaş meydanlarında kazanılan parlak zaferlerin köklü sonuçlar vermesini, bir irfan ordusu olan öğretmenlere bağlaması” aynı manaya kapı aralamaktadır.

Toplumun aklı ve kalbi olan bu irfan ordusu, milletin iradesini çiğnetmemek için meydanlarda gövdesini kahramanca siper edenlerin zaferini; sadakatin ihanete galip geldiği yürekler yetiştirerek aydınlık yarınlara taşıyacaktır. Bu bağlamda öğretmenlerimizin 15 Temmuz’la ilgili, çocuklarımıza vermesi gereken önemli dersler vardır. 15 Temmuz; doğruluğun fesada, hoşgörünün kin ve düşmanlığa, sabrın öfkeye, alçak gönüllülüğün kibre, en önemlisi sadakatin ihanete karşı zaferidir.   

“Toprağımız, Hz. İbrahim’in doğduğu yerdir” diyerek Urfalı olduğunu gururla söyleyen; Türk kültürünün önemli değerlerinden biri olan büyük şair Yusuf Nâbi, sadakati bir binaya benzetir. Ve der ki  “Sıdk, eyyâm-ı zarûrette metin olmadadır.” Yani sadakat zor günde sağlam durmak, güveni yıkmamaktır. İşte 15 Temmuz’da milletimizin sadakat binası, etrafını çeviren ihanet ateşine meydan okuyarak dimdik ayakta ve sağlam durmuştur.

Sevgili Öğretmenlerimiz,

Mayası sabırla, sadakatle, sevgiyle yoğrulan Şanlıurfa’mızda değerler eğitiminin, hiçbir boşluğa meydan vermeyecek şekilde tam ve verimli şekilde gerçekleştirilmesi, siz değerli öğretmenlerimizin hünerli elleriyle mümkündür. Nitekim güzel şehrimiz, bereketini ortaya koyan eşsiz manevi dinamiklerle büyük imkânlar sunmaktadır. "Ey ateş İbrahim'e karşı serin ve selamet ol" İlahi emriyle ateşin küle ve güle döndüğü şehrimizin tarihinde yatan kıssalar, hikâyeler, rivayetler, inanışlar Urfa’yı Urfa yapan değerlerdir. Bunların değerler eğitimine zengin bir içerik ve yöntem sunduğu unutulmamalı ve tarihî, kültürel zenginliğimiz eğitimin her kademesinde etkin bir şekilde değerlendirmelidir. Bunların yanı sıra, Urfa’nın ve Türk kültürünün gururu olan Şair Nabi’nin; oğlu şahsında aslında gençliğe bir nasihat olarak yazdığı “Hayriyye” isimli eseri değerler eğitimi açısından önemli bir kaynaktır. Şükür, tefekkür, kanaatkârlık, sabır, iyi komşuluk, misafirperverlik, ahde vefa, mütevazı olma, yardımseverlik değerlerini gönüllere ektiği bu eserde şair; dedikodu, riya ve yalandan uzak durulması gerektiğini etkili bir yöntemle ele almıştır.

Şunu asla unutmamalıyız ki eğitim ve öğretmenlik ile ilgili başarı ölçütümüz; akademik başarının yanı sıra ve ondan daha önemli olmak üzere güzel ahlâklı bireyler yetiştirmektir. Toplumun aklı ve kalbi olan öğretmenlerimizin; kalkınmanın hem maddi hem de manevi boyutunda 2023, 2071 hedeflerimize ulaşma yolunda bizlere ışık tutacağına yürekten inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle; üzerimizde en az anne-babalarımız kadar hakları olduğuna inandığımız ve emeklerinin karşılığını hiçbir zaman ödeyemeyeceğimiz saygıdeğer öğretmenlerimizden; ebediyete intikal etmiş olanlarına Allah’tan rahmet, emekli ve hâlen görevde olan öğretmenlerimize huzurlu bir yaşam dilerken, geleceğin aydınlık nesillerini büyük bir sabır ve özveri ile yetiştiren  bütün öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlar; saygılar sunarım.  

Bu haber 609 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum