Reklam
Reklam

Eski günlerini arıyorlar

Şanlıurfa deri mesleğin en eski ustalarından olan 76 yaşındaki Mehmet Mızrakçı, mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.. Mızrakçı,"Kurban bayramı sonrası yoğun olan işlerde elaman sıkıntısı nedeniyle. iş yapamıyorum. Burada ürettiklerimizi turistler alıyor artık onlarda gelmiyor."dedi.

Eski günlerini arıyorlar
Editör: Urfa Haber 63
27 Ekim 2016 - 14:01

Tarihi çok eskilere dayanan dericilik mesleği bir zamanlar Şanlıurfa’nın gözde mesleklerindendi. Ancak mesleğe yeterince ilgi gösterilmemesi dericiliği bitme aşamasına getirdi. Deri işleme oldukça meşakkatli bir o kadar da zor bir el sanatı. En eski el sanatlarından olan deri işlemeciliğinin yapıldığı tek il Şanlıurfa olarak gösteriliyor. Meslek, son kuşak temsilcileri mesleğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Bu mesleğin eskiden revaçta olduğunu ancak son yıllarda oldukça kan kaybettiğini söyleyen Mızrakçı, kendisinin bu meleğin son temsilcisi olduğunu söyledi. Dericiliğin Kenttin en eski mesleklerinden biri olduğunu ve kaybolmaması için çabaladığını belirten Mızrakçı ben 76 yaşındayım 12 yaşından beri bu dericilik mesleğini yapıyorum, Burada Ham deriyi düzetip işlenmiş haline getiriyoruz bizim iş modern değil el işi yaptığımız ürünle yelek, kürk  bunları satıyoruz, eskiden benim yanımda 5-6 kişi çalışıyordu, şuanda tek ben çalışıyorum dericilik bitiyor. bitiyor. Bu mesleğin yok olmasını istemiyorum. Ama iş de yapamıyoruz. Burada ürettiklerimizi turistler alıyor. Onlar da artık gelmiyorlar. Çünkü memlekette huzur yok” diye konuştu.

Bu haber 1046 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum