Reklam
Reklam

Başkan Ekinci, " Su İsrafını Önlemeliyiz"

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Kurtuluş Sulama Birliği tarafından, milli servet olan suyun israfını önlemek ve geri dönüşümünü sağlamak adına başlatılan projeyi yerinde inceledi.

Başkan Ekinci, " Su İsrafını Önlemeliyiz"
Editör: Urfa Haber 63
11 Ağustos 2017 - 08:20

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci ve beraberindekiler, Kurtuluş Sulama Birliğinin, ana kanaldan tahliye kanallarına akan suyun israf olmaması için başlattığı projeyi yerinde inceledi. Kurtuluş Sulama Birliği tarafından birliğin öz kaynaklarından oluşan bir bütçe ile sulama birliğinin sorumluluk alanında bulunan ana kanaldan tahliye kanalarına akan suyun israf olmaması ve akıntı sonunda oluşan toprak erozyonunun önüne geçmek için yaklaşık 1 buçuk ay önce başlatılan projede sona gelindi. Tesiste incelemelerde bulunan Başkan Ekinci’ye Belediye Meclis Üyeleri  Hümeyit Bilbay, Bilal Tekatlı ile Kurtuluş Sulama Birliği Başkanı Ahmet Ekinci eşlik etti. Ovanın suya kavuşması ile çiftçilerin yıl içinde en az 2 ürün ekimine yönelmesi beraberinde su seviyesinin düşmesine ve sulamada sıkıntılar oluşmasına neden oldu. Bünyesinde bulunan 26 köyün 13’ünde meydana gelen sulama sıkıntısı üzerine harekete geçen Kurtuluş Sulama Birliği farklı bir projeye imza atıp örnek oluşturdu. Milli servetimiz olan ve ana kanaldan akıp Suriye’ye giden suyun tekrardan dönüşümünü sağlayacak olan projeyle su israfının da önüne geçilecek. Yaklaşık bir buçuk ay önce başlatılan ve bitme aşamasına gelen projede incelemelerde bulunan Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Tesisi ziyareti sonrası açıklamalarda bulunan Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, projede emeği geçenlere teşekkür etti. Başkan Ekinci konuşmasında şunları söyledi;” Atatürk barajının devreye girmesi ile beraber Harran toprakları su ile buluştu ve o günden bugüne çiftçimiz gelir noktasında çok ciddi gelirler elde etmeye başladı. Ama suyun yönetimi de hepimizin bildiği gibi sulama birliklerine devredildi. Tabi bilinçsiz sulamanın getirdiği sıkıntıları da hepimiz biliyoruz, maalesef çoraklaşmayı da doğuruyor. Atıl tahliyede giden suların normalde sulama suyu olduğunu biliyoruz. Bu sular Suriye'ye gidiyor ve tabi kullanılmadan gittiği içinde ovada kullanılan su yetmiyor. Bu sorunun çözümü için değişik müdahaleler yapılıyor. Bunlardan biri de Kurtuluş Sulama Birliğimizin yaptığı bu çalışmadır.  Boşu boşuna akan suları tekrar tarlalar ile buluşturmak adına yapılan bir tesis var dolayısı ile Sulama Birliği Başkanımızı tebrik ediyoruz. 2,5 metre küplük su tekrar kanallara aktarılıyor ve yaklaşık 20 bin dekarlık bir alan su ile buluşuyor. Dolayısı ile 68 bin dekarlık alana sahip olan Kurtuluş Sulama birliğinin neredeyse yüzde ellisini sulayacak bir tesis ortaya çıkıyor.  Burada şunu ifade etmek gerekiyor;  kullanılan sular Suriye'ye giden sular. Çok ciddi emekler ile elde edilmiş sulardır. Suları doğru ve etkin bir şekilde kullanmak lazım etkin ve doğru kullanmak adına da bu tarz tesisler yapılması gerekiyor. Burada Sulama Birliği Başkanımızı ve ekibini tebrik ediyoruz. Bir taraftan çiftçilerin su sıkıntısı gideriliyor ama diğer taraftan da tabi ki milli servet dediğimiz suyun boşa akmasına engel oluyorlar. “

Kurtuluş Sulama Birliği Başkanı Ahmet Ekinci ise,” Belediye Başkanımız bizleri ziyaret ettiler, yaptığımız çalışmaları yerinde incelediler. Başkanımızın ifadesi gibi şuanda 2,5 metre küplük bir kanal yapıyoruz. Tahliyede akan suları tekrar kazandırma adına. Yaklaşık 20 bin dönümü sulayacak ve çiftçilerimizin belli dönemlerde su sıkıntısı yaşadıklarını gidermek adına da böyle bir projeye ve kanala ihtiyaç duyduk.  Yaklaşık bir buçuk ay önce birliğin tamamen öz kaynaklarıyla başlatılan ve bitme aşamasına gelen projemizi inşallah bir haftaya kadar faaliyete geçireceğiz.” Dedi.

Bu haber 771 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum